Тазгодишното издание на "Уимбълдън" вече набира скорост, а с началните двубои вниманието на медиите бе приковано не само върху случващото се на тревата, но и към официалната ложа. Във вторник всички отразиха подобаващо завръщането на Роджър Федерер, който седна до принцесата на Уелс Кейт Мидълтън.

Но "Би Би Си" успя да улови още един любопитен детайл. Точно зад Федерер място бе заела Назанин Загари-Ратклиф. За мнозина това име не им говори нищо, но историята й е изключително популярна на Острова.

Загари-Ратклиф е ирано-британска гражданка, която нашумя през 2016 година. Тогава тя бе пратена в местен затвор по скалъпени обвинения в шпионаж, като е освободена едва през 2022-ра. Самата тя признава, че най-голямата й радост зад решетките е била да наблюдава тенис мач на "Уимбълдън" с участието на Анди Мъри.

И сега, 7 години по-късно, тя получава покана лично от Мъри да заеме място във ВИП-ложата.

"Исках да я поканя да дойде и да наблюдава тенис при далеч по-приятни условия. И се радвам, че успях", сподели 36-годишният Мъри, който стартира вчера с победа над Райън Пенистън.

Колкото до историята на Загари-Ратклиф - тя разказва, че гледането на тенис мачове е била единствената й утеха зад решетките.

"На затворниците се позволяваше да гледат телевизия, но имаше само два канала. Единият даваше местни сапунки, а другият - "Уимбълдън". Така за мен тенисът се превърна в бягство от реалността", разказва тя, след като няколко пъти благодари на Анди Мъри за невероятния жест да заеме място в официалната ложа на централния корт.