Ръководителят на Дисциплинарната комисия на МОК - Денис Осуалд, изнесе информации около показанията на Камила Валиева, което е продължило почти седем часа в Пекин.

Припомняме, че 15-годишната руска сензация във фигурното пързаляне, бе уличена в употреба на допинг, като пробата й е от края на декември по време на националния шампионат на Русия. Тя бе хваната с веществото триметазидин, което е лекарство за сърце, често изписвано при ангина и според всеобщото мнение, не подобрява спортните резултати.

Все пак то е в забранения списък на УАДА, но въпреки неговата употреба, Валиева бе допусната да се състезава в днешната индивидуална надпревара във фигурното пързаляне. Една от причините за това решение е, че тя е малолетна и за нея важат различни антидопингови правила.

Самата тя е разкрила пред МОК, че това е било лекарството за сърце на нейния дядо, която тя без да иска е взела.

Денис Осуалд не пожела да разкрие повече детайли, но заяви, че Валиева подробно е разказала за обстоятелствата около приема на това лекарство.

След нейните показания, има сериозни факти, които поставят вината й под съмнение. Именно заради това КАС позволи тя да продължи учстието си на Олимпиадата.

Все пак МОК продължава своето разследване по случая, по който обаче едва ли може да очакваме окончателно решение преди края на игрите.