Двайсет и пет годишният сърбин затвърди първата си позиция в световния мъжки тенис и осуети надеждата на швейцареца за спечелването на седма титла в последния турнир за годината.

Мачът в Лондон продължи два часа и 14 минути, информира БТА.

Федерер, който е рекордьор по титли в турнира - 6 и спечели последните му две издания, има за какво да съжалява, тъй като в големи моменти от двубоя контролираше събитията на корта.

Швейцарецът поведе в първия сет с 3:0 гейма, но допусна изравняване на резултата, а след това и тайбрек, в който Джокович се наложи с 8:6 точки.

По сходен начин се разви и вторият сет. Федерер проби рано, а в даден момент преднината му бе 4:2 и 5:4. Във втория случай швейцарецът сервира за сета и поведе с 40:15, но и това не бе достатъчно, за да вземе сет на Джокович. Сърбинът възкръсна на корта и в последния възможен момент върна пробива, след което пречупи тотално своя съперник и след 7:5 се поздрави с титлата.

Благодарение на победата Новак Джокович си заслужи близо $1.8 милиона долара и 1500 точки за ранглистата. Федерер ще се прибере у дома с $800 000 по-богат и с 800 точки за ранглистата.

С този двубой на практика се сложи край на дългия сезон в АТР. Идната седмица остава да се изиграе и финалът за неофициалното световно отборно първенство за Купа "Дейвис" между Чехия и Испания, след което тенис-страстите ще утихнат до Нова година, предаде ТопСпорт.

Джокович завършва като номер 1 за втора поредна година