Така за втори път в кариерата си след 2014 г., най-добрият български тенисист попадна в голямата осмица в Мелбърн.

Денис Истомин, който миналата седмица отстрани действащия шампион Новак Джокович, игра много силно в първия сет. Той спечели подаването на Григор Димитров в шестия гейм за 4:2, след това защити пробива си и стигна до нов такъв, за да сложи край на сета за 26 минути. В тях той разчиташе на най-силното си оръжие - сервиса, а българинът допусна цели 11 непредизвикани грешки и загуби с 2:6.

Димитров спря серията на Истомин на пет поредни спечелени гейма за 1:1 във втория сет, когато защити две разигравания за пробив. Двамата бяха равни до самия край, а при 5:6 българинът получи и първия си шанс да спечели подаването на Истомин за мача до момента.

Узбекът го отрази с ас на линията, а след това допусна двойна грешка и отново я поправи директно от сервис, но този път по правата. В крайна сметка двамата стигнаха до тайбрек, в който Димитров записа пробив още в четвъртото разиграване и спечели първия от общо четирите си шанса за изравняване на сетовете.

Мачът претърпя важен обрат в началото на третия сет, когато Истомин получи медицинска помощ за травма, явно появила се в тайбрека. Той започна колебливо, а Димитров се възползва, спечели първия гейм на нула и получи шанс за пробив след непредизвикана грешка на неговия съперник при смач. Българинът спечели гейма още от първата възможност и защити пробива за 3:0. След това Истомин опита да се върне в играта, но Димитров се справи с допълнителни разигравания на собствен сервис. Българинът спечели сета с пробив за 6:2.

Григор Димитров поведе с 2:0 в четвъртия сет с пробив срещу Истомин, който очевидно изпитваше сериозни затруднения в движението си по корта. Последва защита на пробива за 3:0 и размяна на геймове до 4:1.

Българинът спечели четвъртия си пробив в мача в шестия гейм, а след това го защити и се класира за втори път на четвъртфинал на откритото първенство на Австралия след 2014-а година. Димитров завърши срещата с Истомин със седмия си ас.

Следващият съперник на Григор Димитров ще бъде белгиецът Давид Гофен, който по-рано през деня също осъществи обрат – 5:7, 7:6 (4), 6:2, 6:2 срещу Доминик Тийм (Австрия).

Единственият мач между Димитров и 11-ия в света Гофен беше спечелен от българина с 0:6, 6:3, 6:4, 6:1 на откритото първенство на САЩ през 2014-а година. Двамата имат още три мача на турнирите от сериите Чалънджър и Фючърс, като и трите бяха спечелени от Григор Димитров през 2010-а година.

Двубоят на българина и белгиеца ще се изиграе в сряда. При победа за първи път в кариерата си Димитров ще се класира за полуфинал на Australian Open.

След успеха си срещу Истомин, Димитров има осигурени 360 точки за ранглистата и 440 хиляди австралийски долара от наградния фонд, а при победа срещу Гофен - 900 хиляди и 720 точки.