България изпрати най-успешната си Олимпиадата през новия век, макар в навечерието на игрите очакванията към най-малката ни делегация от 85 години насам да не бяха много големи и заредени с ентусиазъм.

Сред родните атлети нямаше кой знае какви изявени фаворити за медали, може би с малки изключения най-вече в лицето на Тайбе Юсеин в борбата, както и надеждата за някакъв медал от ансамбъла.

В крайна сметка обаче страната ни завърши с 3 златни, един сребърен и два бронзови медала.

Страхотните златни момичета от ансамбъла, както Стойка Кръстева и Ивет Горанова се окичиха със злато, Антоанета Костадинова спечели сребро, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова достигнаха до бронза и осигуриха на България 30-о място от 206 делегации.

Разбира се, че ако правим сравнение с последните 30 години на миналия век в представянето ни няма нищо кой знае колко впечатляващо, но с оглед настоящата ситуация в спорта ни и последните две Олимпиади, тези шест медала са наистина нещо изключително.

Ясно, че тези три титли след 13 години суша бяха огромна радост, но нека видим как се представи България спрямо другите държави.

Снимка: AP/БТА

И тук не говорим за сравнение с големите сили САЩ, Китай, Русия или Великобритания, което ще бъде нелепо. Все пак няма област, в която можем да се сравним с тях. Направо е абсурдно да го направим и в спорта. Говорим за съпоставка с нашите съседи или държави сходни по нас като размери и икономика в Европа.

На Балканите България се нарежда на трето място, но с равен брой златни медали с делегациите на Хърватия и Сърбия. Именно златото е основният показател, по който се подрежда тази класация.

Хърватия обаче е №1 на полуострова, защото освен 3 златни, има 3 сребърни и два бронзови медала. Особено впечатляващо при тях бе класирането на два отбора за финала на мъжките двойки в тениса.

Снимка: Getty images

Сърбия също има 3 златни медала и един сребърен подобно на България, но бронзовите отличия на западните ни съседи са с две повече. По традиция основна роля за успехите им изиграха отборните спортове, които този път им донесоха титла от мъжката водна топка, бронз от баскетбола формат 3х3, както и бронз от женския волейбол.

Забележете: След нас са Гърция и Турция, които имат по два златни медала. И докато турците като бройка имат 13 отличия, то гърците имат само двете си титли, плюс едно сребро и един бронз.

Може би най-шокиращо е, че зад нас е Румъния, защото сред балканските страни, тя е единствена, която е пред България във вечната ранглиста по медали.

С едно злато и три сребърни медала, северните ни съседи изпратиха втората си най-слаба Олимпиадата от 59 години насам.

Снимка: Getty images

Напоследък в различни спортове бяхме свикнали да виждаме огромни успехи от скромната Словения. С население от 2 милиона души този път тя завоюва три златни медала, един сребърен и един бронзов, с което се нарежда точно зад България във финалното класиране в региона.

За щастие все още не се сравняваме с по-скромните балкански страни. Съседите от Северна Македония взеха първото си сребро в историята, Косово грабна две титили, Черна гора остана без отличие на тези игри, а Албания и Босна все още не знаят що е това олимпийски медал.

Ако излезем извън Балканите, едва ли ни изненадва фактът, че от сходните като размери, население и икомоника на нас държави, №1 в спортен план е Унгария. Маджарите спечелиха 20 отличия, 6 от които златни, като завършиха на 15-о място в класирането.

Казваме, че в това няма нищо изненадващо, защото във вечното класиране по медали на олимпиадите Унгария е на осмо място, изпреварвайки дори страни като Япония, Австралия и Русия в независимата й история.

И нека направим уточнението, че тези 6 златни медала, са второто най-слабо представяне на Унгария от 1932-а насам.

Снимка: AP/БТА

От приблизително сходни с нас страни, Чехия също е по-напред в класирането със своите 4 златни, четири сребърни и три бронзови медала.

Иначе в цяла Европа, България е на 17-а позиция, а ето кои са всички страни пред нас: Великобритания, Русия, Нидерландия, Франция, Германия, Италия, Унгария, Полша, Чехия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария, Дания, Хърватия, Сърбия и Белгия.

Вече споменахме за съседите, които са зад нас. Но след 40-о място в класацията намираме традиционни за олимпийските игри страни като Украйна и Беларус.

Украинците всъщност спечелиха 19 медала, но само този на Жан Беленюк в борбата бе златен, което оформи категорично най-слабата Олимпиада на Украйна.

Другата бивша съветска република със спортни традиции - Беларус, остана с едно злато и по три сребърни и бронзови медала. Също най-слабата Олимпиада в независимата история на страната.

Снимка: Getty Images

Може с гордост да отчетем, че зад нас са Португалия, Австрия и Словакия, говорейки за Стария континент.

Ако излезем извън неговите предели, доста зад нас в класиранмето виждаме например ЮАР, която има сериозни традиции в олимпийските спортове. Изпреварили сме и страни с десетки пъти по-голямо население като Мексико, Нигерия, Индия и Индонезия. Една Аржентина пък дели 72-ото място със забележете - Сан Марино. Двете страни има един сребърен и два бронзови медала.

Страни като Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ, които в последните години натурализираха десетки спортисти, за да гонят олимпийска слава, също завършиха зад България.

От 205 държави, заедно с Отбора на бежанците, което прави делегациите 206, общо 93 взеха медал, а България е на 30-о място сред тях. Не просто достойно, а направо чудесно представяне.

Исторически моменти имаха и други страни. Бермуда, Филипините и Катар завоюваха първите си златни медали. Буркина Фасо, Сан Марино и Туркменистан пък грабнаха първи отличия изобщо в историята си.

Иначе №1 очаквано стана САЩ, макар и с драма в последния ден. 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови медала за американците, които изпревариха Китай с 38 златни, 32 сребърни и 18 бронзови отличия.

Топ 5 допълниха Япония, Великобритания и Руския олимпийски комитет.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto