Генади Головкин е име, което през годините спечели уважението на боксовите фенове и се доказа като един от най-вълнуващите за гледане асове в този спорт.

Роденият в Караганда казахстанец има зад себе си както трагична история, така и впечатляваща кариера, в която успя да стане двукратен световен шампион в средна категория и настоящ шампион на Международна боксова федерация (IBF) и Международна боксова организация (IBO).

Днес Головкин празнува своя 40-и рожден ден, но няма право да се отпуска, защото в събота излиза срещу шампиона на Световна боксова асоциация (WBA) Риото Мората в Япония. Мачът е още по-специален, тъй като ще обедини титлите, а освен това казахстанецът не се е бил от 18 декември 2020-а, когато спечели срещу Камил Шеремета.

"Трудно е да се каже, че се чувствам презареден след паузата, но се чувствам страхотно на 40. Не слушам много какво се говори от критиците, защото сам за себе си напълно съзнавам ситуацията. Не се лъжа, знам, че няма да се боксирам вечно и скоро трябва да взема важни решения", казва Головкин, който има 43 победи и само една загуба в своята кариера.

Единственото поражение дойде през 2018-а в мач, който ще се помни дълго, тъй като донесе вълнуващ триумф за най-голямата звезда в световния бокс днес - Канело Алварес. Двамата имат и едно равенство преди това и се очаква до края на кариерата на Генади да завършат трилогията. Това би бил перфектният подарък за феновете на казахстанеца в епилога на неговата велика кариера.

Урешният мач между Головкин и Риото Мората трябваше да се състои на 29 декември, но заради пандемията и строгите мерки в Япония двубоят се отложи. Генади едва ли е очаквал, че ще излезе за толкова важна среща след своята 40-годишнина, но професионалното му дълголетие му дава тази възможност.

Историята на Головкин стига много по-далеч от победите на ринга и тя е тясно преплетена с войната. В миналото големият шампион е трябвало да се бори с много трудни моменти, включително и загубата на двама от братята си. В последствие шампионът става един от най-обичаните боксьори на нашето време заради своята скромност и професионализъм. Няма да го чуете да говори празни приказки за съперниците.

Именно Сергей и Вадим Головкин запознават Генади с боксовия ринг, който в последствие му донесе приходи от над 25 милиона долара в кариерата. За жалост обаче младото момче и семейството разбират за смъртта на братята му през 1990-а и 1994-а, когато е едва на 12.

Родителите на "Трипъл Джи" (GGG, както е неговият прякор) са казахстански миньор и корейка, която работи в химически завод. Те дават живот на общо четири момчета, като две от тях са близнаци - Генади и Макс, който също има кариера в бокса.

Снимка: Getty Images

Още от най-ранна детска възраст по-големите братя на Генади го карат да се бие срещу по-възрастни деца, за да го подготвят за бъдещи спортни постижения.

"Братята ми го правеха още откакто бях в детската градина. Всеки ден се биех с различни хора" - спомня си GGG, който по това време е обичал и да играе футбол - "Заведоха ме в боксовата зала и не ми хареса. Никой не обича да го удрят в лицето. Това е опасен спорт и предпочитах да играят футбол, но с времето започнах да го разбирам. Спомням си първия си спаринг и как не me беше страх от по-здравите момчета. Така останах в боксовия клуб".

През 1990-а правителството информира семейство Головкин, че Вадим, който е част от съветската армия, е убит. Обяснение за обстоятелствата около гибелта му не се дават, а погребението е с празен ковчег. Четири години по-късно същата съдба достига и Сергей.

"Сергей и Вадим бяха като герои за мен. Знаете как е с по-големите братя. С тях гледахме мачовете на Майк Тайсън, Мохамед Али, Шугар Рей Робинсън, както и боксьори-аматьори от Русия", спомня си Головкин.

Неговата аматьорската кариера също е впечатляваща. Тя включва цели 345 мача, в които губи едва пет. Бързо си изгражда репутацията на една от най-здравите брадички в бизнеса и мнозина твърдят, че никога не е бил свалян на земята.

Първият голям успех дойде през 2003-а, когато стана световен шампион за аматьори, а на Олимпиадата в Атина през 2004-а спечели сребърен медал в средна категория. Победи го руснакът Гайдарбек Гайдарбеков, който до ден днешен е известен само и единствено с този си успех.

Снимка: Getty Images

"Когато се върнах в Казахстан, хората започнаха да ме разпознават. Преди това познатите ме наричаха късметлия, въпреки че побеждавах всеки от Азия. Това беше така заради дребния ми ръст и слабата ми физика. След Атина вече осъзнаха, че в мен има нещо специално", казва олимпийския вицешампион.

Това обаче не е достатъчно. На 22-годишна възраст Головкин започва да мисли за отказване заради невъзможността да стане професионалист.

"Биех се само в аматьорски мачове и исках да кача нивото, но това беше невъзможно в моята страна. Побеждавах професионалисти от други държави, но не получавах договор. Нямаше как да стане в държава като Казахстан. На 22 реших, че искам да се откажа от бокса. Омръзна ми от тази политика и боксирането дотогава изглеждаше като цяла вечност", добавя той.

Тогава ръка му подава промоутърската агенция на братята Кличко - K2 Promtion, и той има възможност да бъде трениран от мексиканеца Абел Санчес, с който се разделиха едва през 2019 година.

"Абел не знаеше много руски, а аз почти не знаех английски, но и двамата знаехме езика на бокса. С него беше все едно съм със Сергей и Вадим. Каквото и да ми кажеше, нямаше как да му се възпротивя."

Така през 2006-а Головкин стана професионалист и първата му голяма титла дойде през 2010-а, когато победи Милтън Нунес за временната титла в средна категория на WBA. По-късно в същата година официално бе световен шампион. Година след това казахстанецът нокаутира Ладжуан Саймън още в първия рунд, за да се поздрави и с овакантената титла на IBO.

През 2014-а Головкин свали на земята и Даниел Джиъл, за да стане супер световен шампион в средна категория. Оттогава не погледна назад и направи няколко впечатляващи защити на титлите преди да дойдат мачовете с Алварес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нокаутите на Головкин през тези години се превърнаха в легендарни и той има най-високият процент победи с такъв завършек в средната категория - 89,7%. Това му носи и репутацията на втори най-добър "среден" в историята на бокса, като някои организации го посочват и като първи.

Генади и до днес е женен за красивата си сънародничка Алина, след като сключват брак през 2007 година. Той ревностно я пази от обективите на фотографите и рядко говори за личния си живот. Двамата живеят в Калифорния, където отглеждат сина си Вадим и дъщеря си, чието име дори не е известно на обществеността. Тя се роди през 2017 година като Генади дори нямаше възможността да присъства на важното събитие заради мача си с Канело.

"Тренер, имаме мач. Детето ще се роди независимо дали съм там. Трябва да се концентрираме върху мача", са думи на GGG, за които треньорът му Абел Санчес с учудване признава.

Тази случка подсказва колко важен е боксът за Генади Головкин. Това ще се докаже и в утрешния му двубой в Япония, независимо чия ръка ще бъде вдигната след края му.

Кариерата на 40-годишния казахстанец е пред своя край, но той има какво още да даде на спортния свят.

Снимка: Twitter