Продължителността на етап в професионалното колоездене може да отегчи някои, но и на тях има какво да се предложи.

Финалните спринтове на велосипедистите са не по-малко атрактивни от тези на бегачите на 100 метра, плувците, автомобилните състезатели и всичко останало, за което се сетите.

Спринтът към финалната линия в колоезденето си е истинско изкуство, тъй като не винаги печели най-добрият. Необходимо е множество фактори да бъдат на твоя страна, за да пресечеш линията първи.

Освен чистата скорост на спринта, са необходими добро позициониране, включващо мястото на влизане в последния завой, както и извеждане от твоите съотборници.

В последните десетилетия спортът еволюира така, че всеки отбор в големите обиколки включва в състава си чисти спринтьори, които очакват само тези етапи. Тяхната задача е да донесат етапна победа или да се борят за фланелката на лидера по точки. Джърсито се дава на състезателя с най-много спечелени точки от победи в етапи или в така наречените междинни спринтове, които се разполагат на конкретни места по трасето.

Снимка: AP/БТА

Финалните спринтове в най-популярното състезание "Тур Дьо Франс" през тази година предлагат истинско зрелище. Освен всичко те са изключително опасни, защото всички отбори се опитват да се позиционират на най-доброто място. Получават се сблъсквания и не рядко падания. При едно такова на Обиколката на Полша преди 3 години нидерландецът Фабио Якобсен не бе далеч от това да загуби живота си.

И въпреки че множество отбори разчитат на спринтьори за спечелване на етапите, през тазгодишния Тур четири поредни спринтьорски състезания бяха спечелени от един и същи човек. Това е изумително постижение.

Става дума за белгиеца Яспер Филипсен от тима на "Алпесин Декьонинг".

Със спечелените си два етапа от изданието през 2022 година, Филипсен вече има шест етапни победи в "Тур дьо Франс".

Съмнение няма - това вече е най-добрият спринтьор в колоната, като тази титла категорично бе отнета от рекордьора по етапни победи в Тура Марк Кавендиш. Британецът през тази година се опитваше да стане едноличен лидер по този показател с 35-а победа, с която щеше да задмине легендарният Еди Меркс. За негово съжаление падане в първата седмица го лиши от възможността да го направи. Поне през това лято.

Снимка: AP/БТА

Преди тази година Филипсен имаше много разочарования. През 2022-а той осем пъти завършваше на второ или трето място в спринтовете. В четвъртия етап дойде най-срамният момент, когато финиширайки вдигна победоносно ръце без да знае, че сънародникът му Вут Ван Арт финишира преди него и вече взе победата. Този момент попадна и в документалния филм на Нетфликс Unchained, който отрази "Тур Дьо Франс 2022".

В миналото подобни инциденти с Филипсен не бяха рядкост и така той си спечели прякора Jasper Disaster - игра на думи с името му с буквален превод "бедствието Яспер".

Сега обаче репутацията му е друга. Само за две години Яспер стана най-успешният спринтьор след Кавендиш, който бе последният с четири етапни победи в едно издание на Тура. И това при още няколко възможности до края на тазгодишното издание.

Един от най-важните фактори за възхода на Филипсен е напускането на вече бившия му колега в "Алпесин Декьоник" Тим Мерлие. Много добър спринтьор, който премина в "Судал Куикстеп" и на който Филипсен беше извеждач.

Другият фактор се казва Матьо Ван Дер Пул. Нидерландецът е лидерът на отбора и има основна заслуга за етапните победи на Филипсен на тура. Ако трябва да използваме футболна аналогия, с извежданията си Ван Дер Пул подаваше топката на Филипсен на празна врата. Естествено, последният трябваше да покаже светкавичната си скорост.

Победите на Филипсен обаче не минават без спорове. На няколко пъти неговите съперници го обвиниха в неспортсменско поведение и дори призоваха резултатът му да бъде анулиран. Причината за това е агресивният стил на белгиеца, като не рядко той затваря директните си опоненти на финалната права. Ако съдиите преценят, че това се случва нарочно, имат право да обявят завършилият втори за победител.

Но за да си бърз, трябва и да си малко нахален. Виждали сме го и в други скоростни спортни дисциплини.

Успехите на Филипсен в тазгодишния Тур вече почти сигурно му гарантираха зелената фланелка за колоездача с най-много точки. Изглежда, че му предстоят още много победи в големите обиколки.

Снимка: AP/БТА