На 30 юли, четвъртък, сезонът в Националната баскетболна асоциация най-после се завръща. Или поне - в някаква степен... Форматът е само с 22 от 30-те отбора, по-малко мачове и без фенове. И всички на едно и също място.

Всъщност, НБА се премести в един стерилизиран и вакуумиран "балон", отделен от външния свят, за да се изолират играчи и треньори от опасността да се заразят с коронавируса.

Вече няколко седмици планетата на най-силните баскетболисти се е побрала изцяло в огромния парк на Дисни в Лейк Буена Виста, Флорида. Куриозно, мястото е насред най-голямото огнище на заразата в Щатите, което представлява районът около Орландо.

Щатът Флорида регистрира по около 10 хиляди нови случая всеки ден, но в комплекса, наричан "Магически свят", бяха обявени два в първите 3 дни на лагера. След това няма нито един.

Но "балонът на НБА" е отделен от външнен досег почти изцяло. Ето как изглежда отвътре, по думите на няколкото репортери на големи медии, които са допуснати в него.

Walt Disney World Resort е огромен комплекс, който предлага достъп до езера, голф игрища, няколко големи фитнес зали, за които е създаден специален график.

На стоте квадратни километра на огромния увеселителен комплекс има 4 тематични парка, като един от тях е т.нар. "Вълшебното кралство", както и два водни парка, 24 тематично аранжирани хотела, множество магазини, кафенета, ресторанти и места за забавление. Не всичко работи в момента, но за нуждите на играчите, повечето от местата са отворени. 

Забавленията в условията на предпазните мерки, взети за лагера на НБА, включват:

- видеоигри в мрежа

- турнири по голф на професионалното игрище, което приема и надпревари на най-високо ниво... при други обстоятелства

- мачлета "на вързано" под кошовете - един на един след тренировки

- грандиозни сблъсъци на карти (пак "на вързано")

- куизове в zoom или други онлайн платформи

- Извън правилата: опити за бягство, като вече два такива завършиха с карантиниране на въпросните баскетболисти за по 10 дни.

Големите проблеми са в липсата на достъп до семействата на играчите, и то за доста дълъг период. Отборите, които стигнат плейофите, ще са в "балона" на Walt Disney World Resort от юни до октомври.

А, както се изрази голямата звезда ЛеБрон Джеймс: "Да си в райско кътче е приятно, Мики Маус е наоколо, но липсата на елементарни отношения извън отбора, а и на секс, неизбежно ще се отрази на всеки нормален човек."

Неприятните страни на цялата тази изолация са ясни.

Но условията са идеални, хотелите - големи и луксозни, стаите - самостоятелни. Храната също е добра, като в румсървисът са включени и екстри като пилешки крилца. И въпреки това именно заради тях Ришон Холмс (Сакраменто) напусна лагера. И сега е в 10-дневна карантина, без право да тренира с отбора.

Далеч по-куриозно бе провинението на Лу Уилямс от ЛА Клипърс, който бе спипан в стриптийз клуб в Атланта, Джорджия. А бе пътувал за щата с разрешението на отбора си за погребението на роднина. Лу се оправда, че посетил мястото заради прословутите пилешки крилца в ресторанта там, кръстени именно на него.

Не стана ясно само защо е останал и дълго след полунощ, когато мястото за хранене е затворено... Сега ще пропусне рестарта, а първият мач в четвъртък вечер е ЛА Клипърс - ЛА Лейкърс и се очаква с огромен интерес.

В същото време има отбори, които са изрядни в дисциплината. В Сан Антонио Спърс организираха турнир по тенис на маса. Всеки ден по два часа, между втората тренировка и вечерята. Засега там издънки няма, но все пак - минали са само три седмици.

Така работи изолираният свят на НБА, където над 250 великолепни баскетболисти се подготвят в условията на пандемия за рестарт на сезона.