Квалификациите за европейското първенство през следващото лято в Германия навлизат във финалната си фаза, а в идните дни ще паднат доста въпросителни. За съжаление около родния национален тим няма никакви съществени такива, защото и този шампионат ще мине без участието ни. Но в същото време редица европейски страни са в битка за скъпоценния билет за Германия.

На Евро 2024 автоматично място съвсем логично имат домакините от Бундестима, три квоти ще бъдат разпределени през доста тежки плейофи следващата пролет, а останалите 20 места ще се решават сега и в средата на ноември.

Първите два тима във всяка от десетте групи ще бъдат част от шампионата на Стария континент. Към момента няма нито един математически класирал се тим, но тази седмица това може да сторят няколко състава.

Квалификациите са на финалната права, а ето какво да очакваме:

Група "А"

Тук виждаме приятната сензация на квалификациите - Шотландия, с 5 победи от 5 мача и 15 точки. На второто място е Испания с 9 пункта и мач по-малко, следва Норвегия със 7 точки, Грузия с все още математическите, но не и реални шансове за класиране (4 точки), както и Кипър на дъното без актив. Шотландия над 20 години чакаше да се завърне на голям форум и го стори на Евро 2020, а само след няколко дни може да е с билет и за Евро 2024.

Условията са две.

Или шотландците да бият Испания като гости - нещо, което те сториха у дома, но сега изглежда малко вероятно, или Норвегия да не спечели двата си мача. Норвежците гостуват на Кипър утре и вероятно няма да имат проблеми, но след това посрещат Испания. Ако викингите не съберат 6 точки от тези два мача, то Шотландия отива на Европейско.

А ако в същото време Испания си спечели мачовете както срещу Шотландия, така и срещу Норвегия, то ще знаем името и на втория класирал се тим от групата, което вече не е изненадващо.

Решителни мачове Испания - Шотландия (12.10) и Норвегия - Испания (15:10), в които на практика всеки от замесените в битката тимове държи съдбата си в своите ръце.

Снимка: АР/БТА

Група "В"

Тук Франция убедително със стопроцентов актив и 15 точки. Следват Нидерландия с 9 точки, както и Гърция с 9, но мач повече. Ейре има илюзорни шансове със воите 3 точки, а очаквано на дъното без актив и без вкаран гол е Гибралтар.

За математическото си класиране "петлите" се нуждаят от три точки, които могат да бъдат спечелени в петк в Амстердам срещу прекия конкурент Нидерландия, който разбиха с 4:0 в Париж в първия мач. По абсолютно същото време Гърция ще гостува в Дъблин и поражение на южните ни съседи също ще свърши работа на Франция, но предвид последния мач през ноември, който е домакинство на Гибралтар, едва ли трябва да се съмняваме, че световният вицешампион ще е сред участниците на Европейското.

Битката реално е между Нидерландия и Гърция, а следващите дни са ключови. Вече споменахме, че докато "лалетата" посрещат Франция, то Гърция гостува в Дъблин на Ейре. Още тук един от двата тима може да вземе аванс пред другия, преди да видим сблъсъка в Атина на 16 октомври.

Тогава именно Гърция се изправя срещу Нидерландия в мач, който може да даде много отговори. Ако южните ни съседи спечелят двата си мача, а "лалетата" паднат от Франция - край. Ако пък Нидерландия удари в Атина, предвид предстоящите мачове с Ейре и Гибралтар през ноември, краят може би ще е за Гърция.

Реми може да остави битката за ноември, но тогава шансовете няма да са на страната на южните ни съседи.

Мачовете на фокус: Нидерландия - Франция (13.10), Ейре - Гърция (13.10), Гърция - Нидерландия (16.10).

Група "С"

Тук на върха виждаме Англия с 13 точки и почти сигурен участник. Битката обаче е след това - Италия, Украйна и Северна Македония са с равен брой от 7 пункта, с леко предимство за Скуадрата заради мача по-малко. Малта е на дъното без актив.

На теория Англия има нужда от 4 точки, но и три може да са напълно достатъчни. Това може да се случи на "Уембли" срещу Италия на 17 октомври, но като цяло в тази група класирането на Трите лъва не бива да бъде поставяно под въпрос, защото през ноември идват мачове със Северна Македония и Малта.

Ключов тук може да се окаже 14 октомври. Тогава Италия посреща Малта в мач, който изглежда "сигурен" за Скуадрата, а в същото време Украйна има символично домакинство срещу Северна Македония.

Още тук италианците могат да вземат решително предимство при реми в Прага, където Украйна ще домакинства на съседите. Едно е сигурно - в тази среща някой ще със сигурност ще загуби точки, докато Италия изглежда ще вземе три, преди да иде на "Уембли". Но пък докато Скуадрата излиза в ролята на тотален аутсайдер в Лондон, то Украйна гостува в Малта. Така при победи на украинците в двата мача и издънка на Италия срещу Англия, може да видим актуалните първенци на Европа с изоставане от три пункта.

Изоставане, което може да изглежда застрашително преди директния сблъсък между двата тима през ноември. Италия в никакъв случай не изглежда кто отбор, сигурен в участието си и на този голям форум, където уж трябва да защитава титлата си.

Мачове на фокус: Италия - Малта (14.10), Украйна - Северна Македония (14.10), Англия - Италия (17.10), Малта - Украйна (17.10).

БТА

Група "D"

Тук интригата е още по-голяма и чакаме изясняване на картината тази седмица. Хърватия и Турция имат равен актив на върха - по 10 точки, но мач по-малко за "ватрените". Следват Армения и Уелс с по седем пункта, а Латвия е на дъното без точков актив.

В групата има няколко директни сблъсъка още тази седмица, като Хърватия и Туция имат шанс да си осигурят спечелването й при победа в директното дерби утре, както и при загуба на противника три дни по-късно

Ето и мачовете на фокус: Хърватия - Турция (12.10), Уелс - Хърватия (15.10) Туция - Латвия (15.10).

Група "Е"

Отново група с напълно неясна съдба. Албания е изненадващ лидер с 10 точки, с две пред Чехия и Молдова, като чехите са с мач по-малко.  Полша има шест пункта на четвъртото място, а Фарьорските острови са на дъното с 1 точка.

Тук единствено Албания може да си осигури на теория класиране още тази седмциа, но това минава през победа над Чехия утре, както и малко невероятен сценарий в останалите мачове, заради което по-скоро изключване окончателна развръзка още тази седмица.

Мачовете на фокус: Албания - Чехия (12.10), Полша - Молдова (15.10).

Група "F"

Група, в която всичко може да се реши още в понеделник. Белгия и Австрия са на върха с по 13 точки, Швеция е на третото място с едва 6 точки, а Естония и Азербайджан са на дъното с по една точка, спечелена в ремите помежду им.

В петък е мачът Австрия - Белгия. Спечелилият го отбор може вече да капарира хотел и тренировъчна база на немска земя. Ако загубилият тим е на Австрия, то още в понеделник идва поправителният - гостуване на Азербайджан, където три точки ще са достатъчни за изпълнение на целта. Ако пък загуби Белгия, нещата може да станат една идея по-сложни, защото в понеделник идва домакинство на Швеция. Но дори и при две поредни загуби, белгийците ще имат шанс да си подсигурят участието на Евро 2024 с домакинството срещу Азербайджан през ноември, така че нещата в групата изглеждат до голяма степен решени.

Дори реми между Белгия и Австрия ще ги остави само на победа над Азербайджан от участие в Германия, което прави тази група най-изняснената от всички.

Мачове на фокус: Австрия - Белгия (13.10), Белгия - Швеция (16.10).

Снимка: AP/БТА

Група "G"

Нашата група, в която за съжаление единствената ни битка е просто да не сме последни. Лидери са Унгария и Сърбия с по 10 точки и мач по-малко за маджарите. Черна гора диша във врати им с 8 точки, а България и Литва имат по две на дъното.

В събота, докато България и Литва спорят за предпоследното място в София, в Будапеща Унгария ще посрещне Сърбия. Успех няма да класира все още нито един от тимовете, но ще го прати с единия крак в Германия.

Ще бъде доста любопитно, ако този победител е Унгария, защото само три дни по-късно Белград ще е арена на дерби между Сърбия и Черна гора. Успех на черногорците ще ги постави в отлична позиция за едно от първите две места, преди решителните битки през ноември.

Ако Сърбия обаче спечели двата си мача отива на Европейско. Същото важи за Унгария. Реално двата водещи тима в групата държат съдбата си в своите ръце.

Мачове на фокус: Сърбия - Унгария (14.10), Сръбия - Черна гора (17.10), Литва - Унгария (17.10).

Група "Н"

Ето я и най-заплетената група. Словения и Дания имат по 13 точки, а Финландия и Казахстан са зад тях с по 12. На практика без шансове е Северна Ирландия с 3, а на теория аут от играта е Сан Марино без актив.

Тук вече говорим за група с шест отбора и оставащите мачове са всеки тим са 4. Вероятностите все още са доста, а Дания и Словения могат още тази седмица да отидат на Европейско. Това едва ли ще се случи заради многото условности, но могат почти да подпечатата билетите си за ЕВро 2024.

Словения има домакинство на директния преследвач Финландия, а пък Дания посреща другия - Казахстан. Разбира се, победи на гостите веднага ще преобърнат нещата.

Има и директен мач Финландия - Казахстан, който ще извади някой от двата тима от играта.

Мачовете на фокус: Словения - Финландия (14.10), Дания - Казахстан (14.10), Финландия - Казахстан (17.10).

Снимка: Getty Images

Група "I"

Тук три отбора са в битка за класиране. Швейцария е лидер с 14 точки, Румъния има 12, Израел 11, а със само математически шансове са Беларус и Косово с по четири точки, както и Андора с 2.

В тази група ситуацията става малко по-сложна заради случващото се в Израел и въпросителните около двата мача на тима. Утре трябваше да има мач Израел - Швейцария, което си е директен мач за калсиране, но той няма да се състои този месец. На този етап няма яснота дали ще има мач Косово - Израел.

На фона на случващото се Румъния може да дръпне напред в групата с оглед символичното си гостуване на Беларус и гостуването на Андора.

Тук мачове на фокус няма, защото просто директни сблъсъци за челните позиции няма да се играят.

Група "J"

Тук Португалия води с 18 точки, Словакия има 13, Люксембург 10, Босна и Исландия са с по 6, а Лихтенщайн е на дъното без актив.

Португалия е с шест победи от шест мача и без допуснат гол при 24 вкарани. Още в петък домакинска победа над Словакия може да означава класиране, ако Люксембург не спечели в Исландия.

Дори и класирането да не стане факт в петък, три дни по-късно Португалия може да си го осигури в Сараево.

Иначе в битката за второто място има един изключително ключов мач - Люксембург срещу Словакия, който сякаш е последният шанс на някога смятания за тим "джудже" състав на Люксембург да отиде директно на голям форум.

Мачове на фокус: Португалия - Словакия (13.10), Исландия - Люксембург (13.10), Люксембург - Словакия (16.10).

Снимка: АР/БТА