В спорта времената не са добри за традициите и хората, които вярват в тях. Революционните промени или вече са тук, или са зад ъгъла, като в основата им са колосални пари и идеи. Такива, които пречупват представите за спорта такъв, какъвто сме свикнали да си го представяме.

И ето ви ново чудо. При това - съвсем реално, вече в ход на ниво "проект" и с организация за милиарди долари.

Ето за какво става дума.

Enhanced Games - така се нарича създадената и регистрирана вече организация, която има свои офиси в Лондон и Мелбърн, официален сайт, служители и лоби в спортните среди. Идеята се ражда в главата на милиардера Арон д`Соуза - австралийски иноватор, наричан от мнозина "опортюнист", но сам определящ себе си като "мечтател".

Мечтата му в спорта е да създаде игри, в които граници за човешките постижения няма. И за целта през лятото на 2024-а ще обяви конкретните параметри, дати и детайли около създаването на тези игри - Enhanced Games (подобрени, подсилени - от английски, но също така и с термина, който се използва за забранените субстанции и допинга).

Веднага се роди и термин "олимпийски игри на стероиди", използван в няколко медии, които възмутено анализираха идеята. 

Казано най-общо, това ще е спортна надпревара между най-добрите в света в плуване, атлетика, гимнастика, бойни спортове и силови състезания, които включват традиционните олимпийски дисциплини, но и масови такива - например ММА, скокове във вода от скали, паркур и надпревари от типа "Най-силен мъж", с търкаляне на гуми за камиони и т.н.

Всичко, което се гледа и "продава" на аудиторията. Засега само в тези категории, считани за основа на олимпизма.

"Прегърнете капитализма в спорта и платете на атлетите", е слоганът на сайта на Enhanced Games.

Всеки ще може да се запише в тях, като това ще е алтернатива на съществуващите лиги и традиционни надпревари в спорта - например олимпийски игри, световни първенства и други.

Парите са огромни. Всеки участник ще е на заплата, като тя ще е много по-голяма от сумата, която получава в момента. Всяко постижение ще се премира - бронз, сребро, злато. А цената на световен рекорд в Enhanced Games е фиксирана начално на 1 милион долара.

Това вече изкуши бивши шампиони като австралиецът Джеймс Магнусен в плуването да пожелаят да се включат. Ще им бъде позволено. Това са "игри без ограничения".

Точно тук е мястото и за най-важната тема. Няма ограничения в пълния смисъл на този израз. Няма да има допинг контрол. Няма да има проверки кой какво е взел, изпил или инжектирал във вените си преди състезанията.

"Ние преоткриваме спорта от нула, от базовия му модел - пише в манифеста на организацията на нейния официален сайт. - Отърсваме го напълно от закостенели разбирания и ограничителни закони в него.

Искаме да видим най-доброто като постижения на човешкото тяло и най-зрелищната надпревара, в която всеки дава най-доброто от себе си.

Подкрепени сме от най-големите компании в света. Капиталът е зад нас, защото Enhanced Games е бъдещето на спорта. След като 44 процента от топ атлетите на планетата доказано използват добавки и субстанции, които подобряват представянето им, време е да дадем път на науката и да се радваме на нейните постижения. Ние вярваме, че спортът всъщност е по-сигурен без допинг тестове и контрол.

Освен това е крайно време на елитните атлети да бъде платено подобаващо. Някои от олимпийските герои на страни като САЩ, Великобритания и Австралия не получават почти нищо за невероятните си постижения.

Това ще се промени. Парите са основна движеща сила на света, така трябва да бъде и в спорта."

Няма конкретика кои са концерните, които подкрепят идеята. В Австралия - където е нейната родина, пишат обаче, че инвестицията е вероятно на 1 милиард долара. При това - начална. За организация, структури, домакинство на първите състезания, премии на атлетите, логистика и други разходи.

Световната антидопингова агенция WADA, както и МОК, вече коментираха случващото се. И с това доказват, че то никак не звучи като фикция или безумна идея, а се очаква да се случи. При това съвсем скоро.

"Спортистите на най-високо ниво са модели в обществото, а такава идея и предстояща проява противоречи на това. Какъв сигнал изпраща тя до света и обществото? Че всичко е позволено?", се казва в изявление на WADA.

Пред BBC пък представител на МОК коментира, че това е не просто луда идея, а опасност. Най-вече за здравето на спортистите, които ще бъдат насърчени да "отидат до границата и отвъд в използването на стимуланти", за да спечелят обещаната директна премия.

Към средата на тази година ще знаем повече като конкретика - кога, къде, в какъв формат и с колко участници ще стартират новите игри.

Те заплашват да променят спорта от вида му такъв, какъвто го познаваме.

Снимка: Getty Images