Във футбола често прилагателното "сензационен" се използва пресилено и не на място. Но не и когато става дума за безспорния хит от началото на сезона в цяла Европа.

За първи път от над 20 години клуб, различен от Реал Мадрид, Барселона и Атлетико, оглавява калсирането в испанската Ла Лига след 12-ия кръг. Името на лидера е Жирона - каталунски отбор от градче с 99-хилядно население, който кара едва четвъртата си година в испанския футболен елит.

И когато този тим, чийто трансферен баланс за последните години е едва 3 милиона евро, провежда наказателна акция в едно от най-силните първенства в света, съвсем логично изниква големият въпрос - как се стигна дотук?

Треньор

Преди 17 години Жирона бе един от 364-те клуба в четвъртото ниво на местния футбол. И едва ли дори най-заклетият оптимист е вярвал истински в това, което се случва в наши дни. Безспорният архитект на успеха е треньорът Мичел, който преди това на два пъти бе уволняван от отбори, които са се класирали за елита, но не са успели да се приспособят към това. Спецът обаче има своя визия за функционирането на един тим и просто се нуждаеше от време, за да приложи идеите си. Които, както се оказва, съвсем не са случайни.

Getty Images

Мичел е почитател на комбинативния и директен футбол, поставящ множество капани пред съперника. При селекцията на играчи той се води от едно основно правило - комбинативността. Защото в тактическата постройка на първо място е отборът, който трябва да функционира като организъм. И всеки, който не си е на мястото, може да се окаже фатален за реализирането на схемата.

"Странно ми е, когато чуя, че някой вратар бил много добър, но не можел да играе добре с крака. Или че конкретен защитник умеел чудесно да отнема топката, но имал затруднения с пасовете и изнасянето. Подобни изпълнители нямат място в моите отбори, включително в Жирона. В нашия тим всеки е плеймейкър и всеки е голмайстор", разказва Мичел.

Играчи

Както стана дума, Жирона не може да се похвали с ярки звезди, но определено стилът на игра е бомбастичен. Само няколко примера - капитанът в отбраната Дейли Блинд е защитникът с най-много извеждащи подавания от началото на сезона в Ла Лига. А "моторът" в халфовата линия Алейш Гарсия отстъпва само на Тони Кроос по брой точни пасове в атака. На върха на атаката е украинецът Виктор Циганков с 49 мача за националния отбор, но по важното - с чудесна адаптивност към стила на Жирона.

Getty Images

Гъвкавостта на изпълнителите позволява на Мичел да предлага сериозни тактически изпитания за съперниците. Жирона е отбор, който може рязко да сменя темпото и стила на игра. От гръмотевични атаки - до досадни разигравания по широчина, целящи да приспят бдителността на противника. Каталунците са най-резултатният отбор от началото на сезона (28 гола досега), спечелили са най-много точки в Топ 5 първенства след изоставане в резултата, а в последните им двубои имаше резултати като 5:2, 5:3 и 4:2.

Тимът видимо се забавлява, а с всяка победа расте и самочувствието.

Разбира се, почти никой в Испания все още не вярва, че Жирона може да завоюва короната в конкуренцията на Голямата тройка. Но пък така до последно говореха и за Лестър, преди "лисиците" да вдигнат шампионския трофей в Англия.

Дух

"Ние сме просто една луда банда, която се наслаждава и кара хората да се веселят. Не си правим илюзии, че това ще продължи вечно. Но определено сега е нашето златно време".

Думите са на Хосеп Мария Луис, когото всички в клуба познават повече като Жота. Ключова фигура, която в последните 20 години е незаменимият домакин на Жирона. Жота е видял 2 и 200, имало е дълги кризисни периоди, в които с месеци не са изплащани заплати. Ала както сам твърди - трудностите каляват.

Getty Images

Жота е сочен от всички в града като основен талисман на клуба и духовен лидер. Въпреки че вече е в пенсионна възраст, никой не дава и дума да се отвори за раздяла. Особено пък в такъв исторически момент. Колкото до мащабите на вече постигнатото от Жирона, Жота не крие вълнението си:

"Майка ми е на 92 години и не пропуска мач, за нея екипът и шалчето са по-ценни от хляба. Жирона е религия за всеки в града. Често ме питат каква е тайната. А аз винаги им отговарям - "Магия". Хората си мислят, че се шегувам, но аз съм дяволски сериозен. Магия е това, което прибавяме към чисто футболните достойнства. И Бог ми е свидетел, че ще направим всичко по силите си, за да продължи това максимално дълго...".

Като обобщение - Жирона пише историята си със златни букви, но в Ла Лига и други тимове са успявали да откраднат своите "5 минутки слава" в битката си с грандовете. Трезвата преценка сочи, че тимът едва ли ще може да се конкурира в маратонския сезон с колосите Реал, Барса и вечно абонирания за тройката Атлетико.

Но пък нищо не пречи в Жирона да си помечтаят за това. А както сочи историята - мечтите понякога се сбъдват, дори и някои да наричат това "футболно чудо"...

Getty Images