Поредният епизод на "SportCast с Деян и Иван" е с две много интересни личности. 

Те са сред най-добрите разказвачи на истории и майстори на словото.

Георги Бърдаров е един от най-популярните български писатели. Той е и географ, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" в Геолого-географския факултет на Софийския университет. Голямата му страст от дете е футболът, а именно великата игра го кара да се влюби в държавата Уругвай - първия световен шампион, и да вярва, че няма невъзможни неща.

Освен хитовите романи "Аз още броя дните" и "Absolvo te", Бърдаров предава и страстта към любимия спорт в "27 велики футболни истории".

До него на горещия стол в студиото на "SportCast с Деян и Иван" сяда Теодор Борисов. Популярният спортен журналист е сред най-големите специалисти, когато се отнася до историята и фактите във футбола. Организатор на десетки футболни викторини, обиколил световни стадиони и автор на книгата, посветена на Купата на България - "Историята на Купата".

Разговорът ни започва от първите футболни впечатления, които са оставили отпечатък в съзнанието на Бърдаров и Борисов.

"Бях на 10 години, когато прочетох историята за Уругвай-Бразилия, чудото от Маракана (1950 г. - б.р.) Тогава повярвах, че няма невъзможни неща в този живот, че аз мога да постигна абсолютно всичко. Сега съм на 50, значи 40 години по-късно, когато имам каквото и да е препятствие си казвам - Уругвай го е постигнал, значи аз мога да постигна всичко в моя живот," споделя Бърдаров.

За Тео Борисов футболът също е страст от най-ранна детска възраст.

Страст, която му помага в академично и лично развитие.

"Аз още преди да започна да уча география, знаех половината свят, благодарение на футболните отбори - споделя той. - Футболът не е само мачът с неговите 90 минути.

Футболът може да ти даде един много по-широк поглед върху света. Факт е, че ФИФА има 210 страни членки, ООН има 196, което означава, че футболът покрива цялата планета и е нещо, което има притегателна сила, която да обедини всички без значение от социален произход, религия или каквото и да е било."

Сред темите, които влизат в разговора, са историята на футбола, липсват ли историите и героите в българския футбол в последното десетилетие, любимите футболни мигове, ВАР, както и много любопитни случки от целия свят свързани с различни клубове, пътувания и социалното значение на играта.

Вижте видеото с разговора с две много интересни личности, които умеят да разказват истории.

А да обичат страстно футбола е част от тяхната лична такава.