Скандалът около думите на Биляна Дудова за отношението към нея в борбата и от треньора Петър Касабов продължава.

След проваленото преборване в категория до 62 кг, което федерацията насрочи за неделя, Dir.bg потърси състезателката с четири европейски и една световна титла. Тя сподели още детайли около това, което нарича "психически тормоз" върху себе си от години, както и за вероятните мотиви.

Преди няколко години тя уплаши България като посегна на живота си, а тогава детайли около случилото се така и не се разбраха. Ето какво каза днес Дудова за нашата медия:

- Как и кога ви уведомиха за неделното преборване с Тайбе Юсеин?

- Аз получих информация за това от министъра на спорта Радостин Василев, след като имах среща с него преди няколко дни, в четвъртък. Запознах го с моята ситуация, в която, между другото, съм не за първи път. В събота министърът ми се обади и ми съобщи, че има преборване.

Това е решението, което е взето от федерацията, а аз обясних на г-н Василев, че това е безумно решение. Той ми отвърна, че няма как да се меси в решенията на федерацията. След разговор с треньора и моя клуб, стигнахме до извода, че след преборването, което беше на 18-ти, аз трябваше да отида на Европейско първенство. От другата страна вече можеше да си вземат някакво решение и да не се стига до такива абсурди. Те обаче са решили, че трябва да има второ преборване.

Не знам по какви правила и закони са го взели, но това е просто неадекватно решение. Моят треньор ме спря да участвам. Аз исках и бях готова, но треньорът бе категоричен и каза, че няма смисъл. Най-много да се контузия, защото не бях тренирала пет дни, а изведнъж се казват някакви борби от днес за утре. Това щеше да е само допълнителен стрес и за мен, и за Тайбе.

Пожелах успех на целия отбор на първенството.

Важното е всичко това да бъде разкрито, защото е тенденциозно. Не участвах на Олимпиадата поради същите промени. Казват някакви неща от Управителния съвет, а след това треньорът казва съвсем други и противоречиви неща. Веднъж казва, че той решава, веднъж казва, че Управата решава. Разминават им се мненията и оттук нататък не знам как трябва да продължи да се работи. Не знам и аз лично как да продължа, защото треньорът на националния отбор е личен треньор на повечето състезателки и той си гледа те да са добре.

Снимка: БФ борба

- Как ще се променят отношенията в борбата след вашите думи от последните дни?

- Не е нещо ново. Тези неща са от доста време. Аз вече от три години не тренирам с националния отбор, а по индивидуална програма. Трябва да има промяна, а решението е треньорът на националния отбор да е безпристрастен. Той не трябва да има отношение към никоя състезателка, камо ли пък да е нейн личен треньор. Треньорът трябва да бъде независим и безпристрастен, защото в обратния случай има финансова облага, защото при успех на негова състезателка, той получава премия както като личен, така и като национален наставник.

- Вие тренирате индивидуално, това ли е променило отношението към вас?

- От пет години насам се случва точно това нещо. Поради тези причини получавам това отношение. Колко пъти съм искала да си тръгна от лагера, през сълзи съм звъняла на моя клуб ("Юнак Локомотив-Русе" - б.р.) и съм казвала, че си тръгвам, защото не мога повече да търпя подигравки. Това се случва от много време, но след онзи случай, който добре знаете и бе медийно отразен, че си бях посегнала на живота, аз вече не тренирам с националния отбор и националния треньор.

- Смятате ли, че има личен мотив в това отношение от Касабов към вас?

- Личният мотив е, че преди години отказах да тренирам в неговия клуб под неговото ръководство.

- Толкова ли е голямо влиянието му в борбата?

- Явно е толкова голямо. Никоя друга състезателка няма толкова титли, колкото мен. Доколкото разбирам от постъпките му, той се опитва да ме откаже от борбата на всякаква цена. Никакви правила не се спазват, а явно аз съм пречка. Преди години пак побеждавах негова състезателка, сега пак го направих. Това е абсолютно нечестно.

- Има ли човек във федерацията, към когото състезателите могат да се обърнат? Някой психолог, човек, отговорен за спортистите и техните проблеми?

- Такова нещо не е прието и няма. След моя случай от преди време, аз сама си намерих психолог. Никой от федерацията не изяви желание да помогне. Имам и свой психоаналитик, това са две различни неща. Във федерацията няма към кого да се обърна. Когато имах тези проблеми, споделих за тях. И други момичета имаха подобни проблеми, но промяна нямаше. Единствено дойдоха на лагера и унизиха мен и всички момичета, които бяхме изразили своето негодувание. Просто един ден изригна вулкан, след който се разбраха много неща. Вече не знам бройката на момичетата, които са се отказали.

- Мислили сте самата вие за отказване?

- Не съм, аз няма как да се откажа. Преди време се случиха тези неща, защото дълго бяха тъпкана и подложена на унижения. Сега, когато вече не съм там, аз мога да тренирам и да се готвя. И, както виждате, победих Тайбе Юсеин. И в крайна сметка аз не мога да отида на Еврпейско, защото треньорът решава, че няма място за мен в тази категория. Но не аз трябва да променям категорията си, а човекът, когото съм преборила. Той не може да решава да ми сменява категорията. Това трябва да се промени, ще търся и други варианти, но не знам към кой да се обърна.

Заплатата ми също бе отрязана по най-грозния начин. Една година получавам заплата, че съм втора в Европа, а за следващата година получавам същите пари, нищо, че съм вече първа в Европа и първа в света.

- Поставете се от другата страна за момент - как се чувства според вас Тайбе Юсеин, а и как ще се отрази на отношенията на вас двете случващото се?

- Аз нямам никакви отношения със състезателките в отбора. Не мога да се поставям на нейно място. Това, което се случва, е много грозно, като според мен тя е била подлъгана от треньора. Точно заради това Тайбе не премина кантара при първото преборване, защото той е бил сигурен, че тя все пак ще намери начин да участва. Откъде е имал тази сигурност, откъде имал този гръб?

- Изказванията ви и пред други медии в последните дни имаха широк отзвук. Някой от федерацията потърси ли ви след тях?

- Не, абсолютно никой не ме е търсил, никой не ме е питал дори как съм. Дори и при случая преди три години (с опита за самоубийство - б.р.) никой не ми се обади. Надявах се да получа обаждане поне от президента на федерацията, защото съм постигнал не малко за тази федерация. Тогава, след онзи случай, не дадох изявление, защото не бях в състояние. Но и също така не искахме да се опетнява името на нашия спорт. Но ето до какви абсурди стигнахме.

- Бихте ли се борила за друга държава?

- На този етап искам да се състезавам за България. Аз съм българка и силата на тепиха ми идва още повече, защото излизам като българка с нашия флаг на гърдите.

Заради това се надявам да има промяна. Но ако няма ще трябва да търся варианти за моето бъдеще.

Снимка: www.bul-wrestling.org