Българската федерация по борба обяви официално, че Тайбе Юсеин ще се бори в категория до 62 килограга на предстоящото Европейското първенство по борба.

Преди 20 часа федерацията обяви, че ще се състои ново преборване между двете, което да определи коя ще се състезава, като началният час на кантара трябваше да е днес от 8 сутринта, а самият двубой от 10:30 часа. Решението е взето от седем члена на Управителния съвет.

Дудова не се е явила на днешното преборване, тъй като заминаването за Европейското първенство е утре и въпросната схватка не е в интерес на нито една от двете дни преди началото на шампионата. Жребият за него е във вторник.

Припомняме, че Биляна се оплака от отношението на треньора Петър Касабов, който е и личен треньор на Тайбе. Преборването между двете ни най-добри състезателки трябваше да се състои на 18 март, но тогава Тайбе Юсеин бе по-тежка от позволеното и не успя да мине кантара.

Сега личният треньор на Дудова - Георги Калчев, излезе с гневно становище заради новото решение на федерацията:

Случайно научих, че УС на БФБорба за пореден път е променил решението си относно определянето на състава на българския национален отбор жени за Европейското първенство в Будапеща, което започва на 28 март, понеделник, в частност в категория до 62 кг (Биляна Дудова или Тайбе Юсеин).

Подобно решение е против здравия разум, а така също и против физическото и психическото здраве на състезателките, особено на Биляна Дудова, която от 10 дни не тренира и е в почивка в родното си място, след като беше взето неправомерно решение да не участва на Европейското първенство.

 Тази поредица от груби нарушения на Правилниците на БФБорба и напълно несъстоятелни действия, които могат да лишат България от европейски златен медал, подхождат по-скоро на някакви злостни вражески саботьори.

Но тъй като случаят не е такъв, остава другата възможност - безпринципност и неадекватност, които будят недоумение. Нали все пак някои членове на УС на БФБ, в това число и административното ръководство на федерацията, са се борили, макар и отдавна.

И все пак толкова ли е трудно да се поставят на мястото на едната, а сега вече и на другата състезателка, които преживяват две седмици съкрушителни стресови състояния от допуснатите гафове на БФБ.

N.B. Съставите ни заминават за Будапеща в понеделник, 28 март 2022 г., а преборването е на 27 март, неделя 2022 г. Как да се квалифицира всичко това?

След това Калчев пожела успех на Юсеин:

Уважаеми колеги, като личен треньор на Биляна Дудова и човек, който мисли за бъдещето на българската борба, реших, че след създалото се огромно напрежение около двете достойни момичета, не е необходимо да ги подлагаме отново на нов стрес!

Райчев, били сме с теб в подобни ситуации и знаем отлично резултата. Психиката е най- важното нещо в едно състезание. Едно поредно хвърляне в поредна стресова ситуация, ден преди отпътувнето им за ЕП, независимо коя ще победи, неминуемо би им се отразило на резултата на самото ЕП.

Пожелаваме успех на Тайбе! И дано спечели ново злато за България, защото го заслужава.

Надяваме се, в бъдеще да продължат спора за категорията на тепиха - при ясни и точни условия и да не се стига никога повече до подобни ситуации.

Биляна Дудова също коментира решението на федерацията:

"Благодаря на федерацията по борба, че се сетиха за мен в събота следобед, за да ме уведомят, че в неделя ще бъде поредното преборване за европейското първенство в Будапеща. Ден преди пътуването за състезанието. Благодаря, че ме "направиха на маймуна" с поредния цирк... след всичките ми постижения за България и БФБ. Една седмица чудене, за да ме изкарат виновна накрая!"

Треньорът на Тайбе Юсеин - Петър Касабов, също даде коментар:

"Не съм очаквал Биляна Дудода да не се яви. Щом така са преценили от треньорския й щаб, най-добре за всички. За себе си мога да кажа, че съм свикнал да бъда отговорен и да работя на високо напрежение. Нормално, е ако искаш да си старши треньор да носиш отговорност. Таби (б.р. Тайбе Юсеин) е добре. Настроена е да влиза във форма. Като пристигнем в Будапеща ще разберем как са нещата", добави старши треньорът на националния отбор.