Най-голямата звезда на американския футбол и един от най-популярните спортисти в света - Том Брейди, сложи край на една епоха.

Куотърбекът обяви, че напуска Ню Инглънд Пейтриътс след 20 години на нечувани успехи с този отбор. Брейди проби в спорта с екипа на Патриотите, които пък се превърнаха в доминираща сила с Том в ключовата роля на плеймейкър.

Заедно те спечелиха шест Супербоула и са абсолютният хегемон на НФЛ за новия век. Вероятно - и един от най-големите в историята.

На 42 години, асът е свободен агент и не пожела да остане в Ню Инглънд, каквато опция имаше.

"Винаги ще сте част от мен, не знам какво ми готви бъдещето, но това поне е сигурно - написа в отворено писмо в социалните мрежи до феновете. - Кариерата ми продължава другаде, но аз оценявам всичко, което постигнахме заедно с този страхотен отбор. Благодаря за невероятните години!"

А те наистина са такива.

Девет достигнати финала на Супербоул, шест шампионски пръстена и куп рекорди. Спорно е дали има по-голяма фигура в историята на играта, която е любима на цяла Америка.

От днес Брейди е свободен за разговаря с всеки отбор в НФЛ, като в сряда официално отваря периодът за трансфери. Опциите не са малко.

Две от тях изглеждат очевидни по не само спортно-технически причини. Лос Анджелис Чарджърс търси куотърбек, след като звездата им Филип Ривърс напуска. Тампа Бей Букариърс също иска играч на ключовата позиция.

И двете дестинации са чудесни не само като амбиция на отборите. Третото спрягано име е на Сан Франциско 49.

Именно Ривърс е доста възможен вариант за заместник на Том Брейди в Ню Инглънд, където строежът на новия суперотбор-шампион започва от днес, вече без най-важния елемент за последните две десетилетия.