Роджър Федерер обяви края на своята невероятна и изпълнена с величие спортна кариера. Новина, която всички сякаш очакваха в последните месеци, но пък отказват да приемат, когато действително стана факт.

Демонстративният "Laver Cup" ще е последният концерт на Маестрото на тениса. Мястото, където след две седмици той официално ще се сбогува с играта, която сам изведе на съвсем друго ниво.

Травма в коляното и вече оказващите влияние 41 години не позволиха на Федерер да бъде на корта в последната над година. Очевидно няма да му позволят да изиграе и един последен истински турни на топ ниво, какъвто шанс имаше например Серина с US Open.

Федерер няма да слезе от сцената като най-успешният в историята. Рафа Надал и Новак Джокович вече имат повече значими трофеи от него, вероятно в бъдещето ще видим и нови големи шампиони с рекорди, но Маестрото си тръгва от корта като човекът, докоснал истинското съвършенство в тениса.

Роджър Федерер достигна тавана като ниво и класа, а след това надникна и отвъд.

Безспорно най-талантливият и изящен тенисист на нашето време. Човек, който нямаше физическите данни и атлетизма на своите конкуренти, но не му и трябваха. Той умееше да прави нещата с ракетата си, които оставяха опонент и публика без думи.

Маестрото е човекът, който успя да превърне тениса в един красив танц, в спираща дъха симфония, която хората искаха да слушат още и още.

Снимка: Getty images

Не е никаква случайност, че имено Роджър е безспорният любимец на феновете. Най-популярният тенисист, а докато големи шампиони като Джокович и Надал наравно с феновете си имат и хора, които откровено не ги харесват, то сякаш Федерер така и не успя да предизвика лоши чувства.

Скандалите на и извън корта за него не съществуваха. Винаги джентълмен, винаги усмихнат, Маестрото просто радваше хората с ракетата си.

ВИЖТЕ ВИДЕО С НЯКОИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ МУ ИЗПЪЛНЕНИЯ ТУК >>>

Неслучайно противниците казваха за него, че е човек, който с усмивка просто ще изтръгне сърцето ти на корта и ще те остави да лежиш безпомощен.

Освен това Роджър Федерер промени тениса завинаги, защото на практика се превърна в първата му глобална суперзвезда.

Да, още през 90-те хора като Сампрас и Агаси започнаха да добиват световна популярност, но Маестрото просто успя да се превърне в нещо много повече от тенис шампион. Не е маловажен и фактът, че неговият път съвпадна с този на развитието на интернет, впоследствие появата на социалните мрежи и всички средства, които улесниха глобалната му популярност.

Умението му да печели фенове бе несравнимо. С магията на корта и харизмата извън него, той бе обичан по целия свят.

ГАЛЕРИЯ ОТ КАРИЕРАТА НА МАЕСТРОТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images

А ето и малко статистика от тази впечатляваща кариера:

Федерер слиза от сцената с 20 титли от Големия шлем. Той е първият мъж, достигнал тази бройка. Направи го в Австралия през 2018-а, когато Рафа Надал все още имаше 16, а Новак Джокович едва 12 титли от Шлема.

Първата му мейджър титла дойде на любимия "Уимбълдън" през 2003-а, за да сложи началото на серия от пет поредни трофея на "свещената трева".

Общо титлите му от "Уимбълдън" са осем, тези от US Open - пет (всичките поредни), от Australian Open са шест, а от "Ролан Гарос" е само една, спечелена през 2009-а.

Маестрото има общо 103 АТР титли - показател, по който го изпреварва само Джими Конърс със своите 109, но пък американецът има само 7 от Големия шлем.

Федерер има и олимпийско злато, но на двойки. Спечели го за Швейцария със Стан Вавринка през 2008-а, докато на сингъл има сребро от Олимпиадата в Лондон.

Снимка: Getty images

Първата му титла в кариерата изобщо дойде преди повече от 21 години - в началото на 2001-ва, когато все още 19-годишният Федерер печели АТР 250 турнира в Милано.

Последната - №103 пък дойде у дома. Родният му и любим Базел, където през 2019-а Федерер триумфира за общо 10-и път. Тази година той трябваше да участва отново в надпреварата, където вероятно да си вземе сбогом с родната публика, но усложненията в коляното му няма да го позволят.

Разбира се, че кариерата на Федерер не е само титли. На фона на 103-те си трофея, той има и 54 загубени финала. 11 от тях са на турнири от Шлема, но бляскавите моменти бяха много повече от разочарованията.

А сълзите в повечето случаи бяха от щастие. Незабравими, например, са тези от 2017-а, когато Маестрото се завърна след травма. Още тогава се прокрадваха слухове за негово отказване, едва ли не, че е свършен за големия тенис, но Федерер се завърна и спечели титлата от Australian Open.

След победата във финала той просто не успя да сдържи емоциите, не успяха да го направят и хората по трибуните.

Снимка: Getty Images

Показателно за човека Федерер е отношението на колегите му. Освен доброто си приятелство с Рафаел Надал, той се ползва с уважението и възхищението на всеки свой конкурент на корта.

С възхищение за него говорят и легендите на играта от предишните поколения, а всички те дружно признават, че по-голям майстор с ракета в ръка просто не се е раждал.

Тепърва ще разберем какво ще е новото поприще на Роджър. Той е показал, че го бива и извън корта, защото е заработил над милиард долара от най-различни активности, а дори в последната година, в която беше извън корта, той продължи да е най-добре платеният тенисист.

Дали ще се отдаде на бизнес, дали ще се отдаде на съпругата си Мирка и четирите им деца, дали ще го видим на корта в демонстративни мачове пред препълнени стадиони, времето тепърва ще покаже.

Сега остава единствено да благодарим на Маестрото и да сме щастливи, че видяхме с очите си неговия тенис.

Снимка: Getty Images