Представяме ви новия епизод на "Тръпката е навсякъде" в дни, в които отново говорим за националния отбор по футбол и отново ни е мъчно.

Изпращаме поредна календарна година, в която да запишем една победа в официален мач е максимумът, който реалистично да очакваме.

В същото време отборът ни при жените продължава да бъде недостатъчно подкрепен и оценен. А в това направление с бавни стъпки вървим нагоре, вместо надолу. Имаме великолепната пионерка Силвия Радойска, която води България със страст и професионализъм от световно ниво.

Имаме 19-годишната Йоана Станкова, която влезе в историята като първи голмастор в дебютното издание на женската Лига на Нациите. Имаме и 4 точки в два мача, завоювани от десетки млади, успешни български футболистки, с които ви срещаме в този филм.

"От малка съм спортна натура и съм тренирала доста спортове, но това което ми беше на сърце и истинска страст беше футбола.

Бях най-търсената за мачовете от всички момчета, аз бях първи капитан на отбор, момичето което винаги носеше топката."

Това представяне е от селекционера на националния отбор Силвия Радойска.

30 години по-късно тя е изпълнила голяма част от мечтите си със солидна кариера за родните стандарти зад гърба си. Тя вече има други мечти. Футболът в женско направление в България да направи следващата крачка като организация и мащаб.

В младия и амбициран национален отбор има момичета, играещи в силни първенства в Италия, Румъния и Германия. Както и във водещите клубове у нас като Локомотив (Стара Загора), НСА и Лудогорец.

Снимка: БТА

Един от инструментите за възхода на женския футбол в по-развитите спортни нации е колаборацията с мъжкия клубен спорт. Дали обаче професионалните отбори у нас са готови да припознаят женския футбол като мисия, както е на много места по света? Дали ще се включат с инвестиция, организация и инфраструктура, вместо да харчат за чужденци?

Радойска разсъждава така:

"Според мен, мъжете и мъжките клубове трябва да припознаят женския футбол така както стана в последните години в Германия, Италия, Англия. Вече всички мъжки отбори имат и представители на женски. Отбори като Левски, ЦСКА, които са с толкова голяма публика, отбори от Варна, Пловдив - от големите градове, в които мъжкия футбол е популярен и имат такава подкрепа са важни с примера си.

Бих се радвала тази подкрепа да бъде дадена и на момичетата, защото те заслужават вниманието на всички точно толкова, колкото и мъжката част, която играе футбол и това е моята мисия и желание! Да развиваме момичетата във футбола, да имат шанса, който аз не съм имала, да бъдат под светлината на прожекторите, защото те се трудят не по-малко от момчетата или мъжете, дават не по-малко от свободното си и лично време затова да тренират и да играят футбол и смятам, че това признание трябва да го получат"

Прекрасен пример е и рекордьорката по призове за Футболист на годината при дамите - Евдокия Попадинова. От този сезон тя носи екипа на Лацио и е със статут на един от най-добрите нападатели в италианските дивизии.

"Спомням си, че играхме на НСА. Бях доста малка, още тогава ме забеляза Силвия Радойска, първо ме извикаха при девойките до 17, та до ден днешен съм в националния отбор. От девойки до жени бая голове съм вкарала, но не съм ги броила." споделя Попадинова, а екипът ни подава топката обратно към Радойска.

"Смятам, че през последните години доста се направи за женския футбол, самият факт, че женския отбор беше върнат в официални мачове от световни и европейски квалификации и сега новия турнир Лига на нациите, говори за това, че женския футбол се връща там, където му е мястото. Има много млади момичета, много преспективни, с качества. Те започнаха да се занимават с женски футбол и виждам, че много малки момиченца, които тренират с момчета, други вече са в девически отбори. Смятам, че ние сме една много талантлива нация", казва селекционерът.

Със същата страст и чиста любов към играта горят и Рокси Шахънска, Николета Бойчева, Йоана Станкова и всички от представителния ни тим. Жени, за които едва ли си даваме сметка, че пътят до реализиране на мечтата е далеч по-труден от този пред всеки мъж. Женският футбол няма да им донесе богатство и висок стандарт. Няма да ги познаете по улицата при случайна среща, но може би е добре да оценим, че чистотата на намеренията им, мащабът на положения труд и най-вече техните чисто футболни качества, заслужават повече внимание.

Затова и не пропускайте видео епизода на партньорската ни поредица с efbet "Тръпката е навсякъде".

За да ги опознаете по-добре. А може би и някой ден - да посетите техен мач. Защото това можем да направим ние - спортните фенове.

Поне докато държава, министерства, институции и частен бизнес продължават с абдикицията си от женския спорт.

Снимка: БТА