Нечувано и невиждано у нас - над 150 медалисти от олимпийски игри за България се събраха на едно място за церемония, представила книгата "България на Олимп".

Събитието бе вълнуващо, а и уникално, защото такава огромна група от най-големите спортни герои на страната никога не се е събирала заедно. И вероятно няма да се случи пак.

Луксозното издание, което е побрало цялата информация за всеки наш спортист, върнал се с медал от Олимпиада, е с автори Владимир Памуков и Тодор Шабански, както и спортният фотограф Бончук Андонов.

Домакин на представянето бе в хотел "Маринела", което ден по-рано прие друг огромен спортен идол - носителя на "Златна топка" Христо Стоичков анонсира пак там появата на своя собствен моден бранд.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНОТО СЪБИТИЕ>>>

Днес героите бяха други, въпреки че и футболни легенди отново не липсваха - като Петър Жеков, Георги Цветков и още няколко от живите играчи на тима ни, сребърен медалист от Мексико 1968 .

А край тях на емоционалното събиране личаха имената на... всъщност на почти всички живи легенди, записали се със златни, сребърни или бронзови букви в спортната история на България.

От Борис Николов, който носи първия медал преди близо 70 години, до Мирела Демирева преди 4 години в Рио де Жанейро, страната ни е спечелила общо 224 отличия от летни и зимни игри.

Те ни нареждат сред първите 25 нации в класацията по спечелени отличия за всички времена. Медалите са 52 златни, 89 сребърни и 83 бронзови, спечелени в 19 вида спорт.

Сред лицата-спортни митове бяха Валентин Йорданов, Боян Радев, Стефка Костадинова, Екатерина Дафовска, Румяна Нейкова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Петър Лесов, Иван Иванов, Армен Назарян и още много...

Обща снимка на златните медалисти сложи старт на представянето на звездите. След това те бяха аплодирани един по един, както се случи после и с останалите ни призьори, които бяха викани на сцената, събираха аплаузи и получаваха един екземпляр от книгата.

Изданието "България на Олимп" представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, а историите на шампионите са придружени с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики.

Повече от половината от тиража се предоставя безвъзмездно на олимпийските федерации, Българския олимпийски комитет, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт.

На пазара реално ще се пусне ограничен брой книги за ценители, като немалка част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНОТО СЪБИТИЕ>>>