Сагата около "Уимбълдън" и тенисистите от Русия и Беларус се задълбочава, а от АТР и WTA вече ясно изразиха своето становище.

Професионалните тенис асоциации при мъжете и жените обявиха, че атлетите от двете страни трябва да бъдат допуснати да се състезават под неутрален факт, а не да им бъде вменявана колективна вина за войната в Украйна.

От целия тенис календар, именно "Уимбълдън" е с най-ясна позиция по казуса, след като преди година не допусна представителите на Русия и Беларус, а индикациите са, че това ще се повтори и през 2023-а.

Това обаче може да има своите последствия. Както и във финансово изражение чрез глоби, каквото всъщност имаше преди година, така и от повторно провеждане на турнира без точки за ранглистата, а според медиите във Великобритания може да се стигне и до крайната мятка - "Уимбълдън" да бъде изваден от календара.

'Ние ясно отправихме нашето послание, а то бе подкрепено от МОК. Не е правилно да вменяваме на атлетите колеткивна вина за случващото се на политическата сцена.

Русия и Беларус са наказани като нации, техните флагове няма да присъстват на никой турнир, но не виждам причина атлетите от тези страни да не участват. Ако си заслужат мястото, те трябва да бъдат част от турнира под неутрален факт.

Не вярваме в колективната вина. Тези хора не са направили нищо грешно. Цял живот играят тенис, не са политически лидери, не са виновни за която и да е война. Да не забравяме, че всеки от тях дори се обяви против случващото се в Украйна, не разбирам какво още искаме от тях", заяви Антонио Гауденци, президент на ATP.

Преди година "Уимбълдън" отнесе глоба от 1 милиона щатски долара, а сега женската професионална организация WTA предложи на върне на турнира половината сума, ако тенисистите от Русия и Беларус бъдат допуснати.

Във Великобритания приеха това като чиста проба подкуп за промяна на решението, а опасенията на Острова са, че може и да се стигне до отмяната на турнира.