Американският тенисист Сам Куери предизвика огромен скандал през октомври, докато се готвеше да участва на турнира в Санкт Петербург.

Дни преди началото на турнира той, съпругата му и осеммесичният му син дадоха положителни проби за коронавирус, което ги постави под задължителна карантина в хотел в руския град.

Два дни по-късно обаче той нае частен самолет и избяга от Русия, макар да нямаше това право. Няколко дни той бе в неизвестност за властите, преди да се прибере обратно в родината си.

В крайна сметка той не получи наказание за действията си, а пред "Sports Illustrated" реши да разкаже своята версия за случилото се.

"Откакто тенис сезонът се поднови, всеки турнир имаше поне двама заразени играчи, които просто оставаха в хотела си за 10 или 14 дни, а след това продължаваха по своя път. Когато бях в Санкт Петербург, в четвъртък сутрин със съпругата ми си направихме тестове, а аз отидох на тренировка. Тестът беше негативен, като ми казаха, че ще ни проверят отново в неделя.

Така ден преди турнира отново си направихме тестове и отидох да тренирам. По-късно през деня ми звъннаха, че е положителен. Трябваше да се изолираме в стаята си.

Все пак знаех какви са рисковете, не го приехме толкова тежко. От АТР ни оказаха съдействие, в хотела всичко беше наред. Поръчнвахме храна, непрестанно ни оставяха чисти кърпи и чаршафи пред вратата. Да стоиш в стаята си бе неприятно, но не и някакъв непоносим ужас, щях да издържа 14 дни.

Така минаха два дни, когато от АТР ми звъннха и заявиха, че не може да останем повече в хотела. Трябваше да дойдат руски доктори, които да ни прегледат. Ако откриеха симптоми, щеше да ни пратят в руска болница за 14 дни.

Притеснихме се, защото в петзвездния хотел всичко бе наред, а изведнъж непознати доктори щяха да решават съдбата ми. Синът ми бе настинал, притесних се, че ще го пратят в болница, а мен ще и жена ми ще оставят в хотела.

В този момент момент трявбаше да взимам решение като баща и съпруг. Просот не бях съгласен със случващото се и взех решение да наема самолет и да напусна страната.

Чрез агента си намерих номера на брокер и просто му казах, че имам нужда от самолет в следващите 9 часа, за да отида от Санкт Петербург до Лондон. Нещата се получиха и напуснахме хотела много рано, за да не ни забележи никой. Чакащата ни кола веднага ни закара до частния самолет.

Искам да заявя, че през цялото това пътуване, с жена ми нито за миг не свалихме маските си, дори за да пием вода. Бях наел апартамент в Лондон, в който се настанихме и прекарахме следващите 14 дни.

Като баща и съпруг това беше правилното решение.

Когато кацнах историята с бягстовто ми бе навсякъде. Хората за съжаление направиха нещата да изглеждат така, сякаш съм беглец и поставям другите под риск.

Не мисля, че някой бе псотавен под риск, аз просто взех правилното за семейството си решение. Полетът ми костваше 40 000 долара, беше скъпо, но не съжалявам за действията си.

Истината е, че исках да остана в хотела в Санкт Петербург 14 дни, след което да се прибера у дома. Цялата ситуация с влизането в болницата обаче бе прекалена. Не виждах никаква логика, защото нямахме симптоми", сподели Куери.