Новак Джокович ще остане на територията на Австралия поне до понеделник, съобщиха властите в страната.

В този период обаче той ще бъде настанен в правителствения "Park Hotel", който се използва за настаняване на хора под карантина, хора с проблеми с визата или бежанци. Със сигурност не е типичното място, на което човек като световния №1 в тениса нощува.

До този сценарий се стигна, след като вчера в 23:30 часа местно време, Джокович и екипът му кацнаха в Мелбърн с намерение да участват на Australian Open, за който получиха "медицинско изключение" от организаторите.

Това изключение може да важи за турнира, но не и за влизането в Австралия, където неваксинирани чужди граждани могат да бъдат допуснати, само ако предоставят основателна причина за липсата на имунизация.

Джокович няма такава, а и формална грешка в заявката за виза бяха причините той да получи отказ от граничните власти на Австралия.

Екипът му от топ адвокати обаче веднага обжалваха решението и сърбинът не бе депортиран веднага, а се озова във въпросния "Park Hotel".

Случаят му вече е поверен на съда, но ще бъде разгледан едва в понеделник, което го оствя с в безизходица в хотела в Мелбърн.

"Всеки чужд гражданин, който няма валидна виза, или е получил отказ на настоящата си виза, ще бъде депортиран. За никого няма да се направи изключение", заявиха от граничните власти.

Именно заради това медиите в Австралия смятат, че шансът съдът да вземе различно решение е минимален.

Пред хотела вече има демонстрация в подкрепа на Ноле. Там са хора от сръбската диаспора в Мелбърн, както и група антиваксъри.

Появиха се слухове, че сръбските служби и президентът Вучич опитват да уредят къща, където Джокович да прекара тези няколко дни. Това обаче е в разрез със законите на Австралия и може да предизвика огромен политически скандал.

Снимка: Getty Images