Новак Джокович обяви официално това, което в света на тениса се говори вече няколко дни. След като сърбинът взе титлата на "Ролан Гарос", темата е ясна - може ли да направи годишен Голям шлем с четирите трофея в рамките на една календарна година?

Джокера бе близо през 2021-ва, когато спечели в Австралия, Париж и Лондон, преди да загуби финала на US Open. Той вдигна три титли и през 2015-а, но не успя на "Ролан Гарос".

ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНО ВИДЕО, ПОСВЕТЕНО НА НАЙ-ДОБРИТЕ ОТИГРАВАНИЯ НА ДЖОКОВИЧ В КАРИЕРАТА МУ>>>

Само още два пъти през този век тенисист е бил толкова близо до годишен Шлем - Роджър Федерер, който през 2006-а и 2007-ма взе три титли и губеше финала в Париж все от Рафа Надал.

А за последен път е правено през 1969-а от Род Лейвър.

"Гледам към това като към основна цел в момента - отговори Новак в Белград на въпрос за такова постижение. - Няма време да се отпускам или да се любувам на постигнатото.

Приоритизирам изцяло турнирите от Шлема. Не съм в позиция да играя на всякъде. Важно е да съм в оптимална форма за "Уимбълдън", после да си почина добре и да погледна към Ню Йорк."

Турнирът на свещената трева в Лондон започва на 3 юли, като Джокович е големият фаворит за титлата. Той е печелил там 7 пъти и е ясно, че трудно ще бъде спрян.

"Това е неговото място - коментира Матс Виландер, анализатор на Евроспорт. - Като риба във вода е на тревата. А и се намира в отлична форма. Видяхме как игра в Париж. Ако не се случи нещо извънредно - например травма, не виждам как някой ще спре Новак в Лондон."

Анди Мъри, дългогодишен съперник на сърбина на най-високо ниво, също се изказа в подобен дух:

"Невероятно е това, което прави. Гледах го в Париж, той превърна тениса в нещо лесно. Да спечелиш турнир от Шлема е най-трудното нещо в спорта ни, а в неговите ръце изглеждаше детска игра.

Това е изключително и не мисля, че хората го оценяват.

След 30 години ще говорим за Новак като за явление в спорта ни."