Новак Джокович коментира евентуалното си участие на Australian Open през следващата година. Това се случи ден, след като шефът на турнира Крейг Тайли не изключи възможността това да се случи.

Вчера Тайли заяви, че се надява най-добрите играчи в света да мерят сили на турнира през януари, като в това число не изключи и деветкратния шампион.

Проблемът е, че Ноли има тригодишно наказание да не стъпва в Австралия заради депортацията в началото на тази година, като тя дойде след отказ да играе с медицинско изключение при липса на ваксинация.

До момента нито Австралийската тенис федерация, нито австралийското правителство са говорили по въпроса с Джокович. По сегашните закони той няма как да получи виза в следващите три години, освен ако министърът по имиграционните въпроси Андрю Жилс не реши друго.

"Все още чакам за новини дали ще бъде премахнато тригодишното ми наказание, което получих в началото на тази година. Когато бъде премахнато, ще трябва да кандидатствам за виза, така че това е процес от две стъпки. Надявам се това да се случи, защото искам да играя в Австралия. Ще взема окончателното си решение в следващите месеци", каза бившият №1 в света на пресконференция в Астана.

В момента Ноле се подвизава в Казахстан, където ще играе днес осминафинал срещу Ботик ван де Зандсхулп.

При неговото отстъствие в Австралия Рафаел Надал спечели турнира през януари и съответно стана първият тенисист с 21 титли в Големия шлем. След това завоюва и 22-ата на "Ролан Гарос", но Новак Джокович намали разликата с триумф на "Уимбълдън".