Когато говорим за съперничества в тениса има едно, което излиза на преден план и вълнението при всеки епизод може да се реже като с нож във въздуха.

Рафаел Надал и Новак Джокович са двама от титаните на съвременния спорт и заедно с Роджър Федерер създадоха недостижим триумвират. Когато обаче говорим за съперничества, това между Рафа и Ноле доставя най-много. Днес отново ще ги гледаме един срещу друг - на полуфинал на "Ролан Гарос".

Да, свикнали сме да говорим за битките между испанеца и Маестрото, но те преди всичко са приятели на корта. А и балансът в директните мачове носи сериозно предимство на Матадора.

Не такъв е случаят в битките на Рафа срещу Ноле. Тук приятелство няма. Предстоящият полуфинал в Париж ще е епизод №58, като до момента победите са Ноле са 29, а за Надал - 28. Може ли някой специалист категорично да каже кой от двамата е по-добрият?

През миналата година те се срещнаха в мача за титлата и Рафа отново бе неоспоримият победител на любимия си турнир. Сега схемата ги сблъсква крачка по-рано, но емоциите около този двубой са същите - просто защото присъствието на двамата по едно и също време на корта е гаранция за изумителни отигравания.

Снимка: AP/БТА

Каква е статистиката?

Вече споменахме, че Новак има с една победа повече и ако се уповаваме на тенис логиката, по-късно днес Рафа ще изравни - 29:29. В това обаче няма никакви гаранции освен доминацията му в тази надпревара.

Що се отнася до сблъсъците им на финали - Джокович води с 16:13 победи. При тези на "Ролан Гарос" обаче Рафа е категоричен победител и в трите случая, в които са се изправяли един срещу друг в мач за титлата.

Срещали са се общо осем пъти на турнира в Париж, като Рафа бе победител в седем от тези мачове. Испанецът има само две загуби на "Ролан Гарос" и едната бе именно от Ноле на четвъртфиналите през 2015-а.

В мачовете на червени кортове Джокович има едва 6 победи срещу Рафа при общо изиграни 26 сблъсъка. Прозвището Краля на клея не се печели просто така. Ако обобщим статистиката, то е ясно защо Рафа е големият фаворит.

Сърбинът има 18 титли от Големия шлем, испанецът е с 20, колкото има и Роджър Федерер. Може да се каже, че ако премине през препятствието "Ноле" днес, Надал докосва величието да оглави тази класация еднолично още в неделя.

Какво казаха двамата?

Никога няма да чуете Новак Джокович да се предаде преди мач. Даже напротив - той е убеден, че може да свали испанеца от трона:

"Това не е просто още един мач, а най-голямото предизвикателство за един тенисист. Да играеш с Рафа на клей на този корт във финалните фази е най-великото нещо. Има допълнителни очаквания и напрежение. Вибрациите са различни, когато излезеш на корта за такъв мач. Рафа е най-големият ми съперник. Представянето ми на последните три турнира ми дава добро предчувствие за предстоящия мач. Уверен съм, че мога да победя Рафа. В противен случай нямаше да съм тук."

Снимка: Getty Images

Надал, в типичния си прагматичен стил, посочи колко важен е сблъсъка:

"За да играеш срещу Новак, ти трябва най-добрият тенис. Нуждаеш се от сериозна психологическа подготовка, защото и да го биеш, след това трябва да продължиш. Финал винаги е по-специален от полуфинал, но това посочи схемата. Имаше двама, които бяха по-добри от мен през миналата година и Новак е един от тях".

Кога и къде можем да гледаме?

Страхотният полуфинал е втори в днешната програма след този между Александър Зверев и Стефанос Циципас. Предвиден е да започне в 18:30 часа, но всичко зависи от това дали ще се проточи първият мач.

Срещата ще се предава по Евроспорт и БНТ 3.