Роджър Федерер предложи революцонна промяна в света на тениса, като отчете, че сегашният момент и липсата на всякакви турнири е идеалният момент за подобен ход.

Маестрото смята, че е крайно време мъжкият и женският тур (АТР и WTA) да се обединят в една обща организация. От това според него големите печеливши ще са самите играчи.

В момента двата тура се управляват от две съвсем различни организации. Паралелно с това съществува и ITF, която организира Купа "Дейвис" и по-нискоразрядните турнири.

Освен това всеки турнир от Голям шлем пък си има свой независим организационен комитет, който не е длъжен да се съобразява с АТР и WTA.

Така общо взето в тениса има доста разминавания и разногласия, а според Федерер, това е една от основните причини за огромното неравенство между топ играчите и останалите.

"Само аз ли си мисля, че сега е моментът, мъжкият и женският тенис да се обединят и да се превърнат в едно цяло? Не говоря за самата игра на корта, а за двете управителни тела извън него", написа швейцарецът в Туитър.

Това неравенство се видя най-ярко в последните седмици. Заради пандемията от коронавирус нито един тенисист не изкарва пари от турнири, но докато елита на спорта има заделени милиони в сметките, то тези извън топ 100 са на прага на отказването.

Също така според Маестрото, подобен ход би изравнил до голяма степен приходите в мъжкия и женския тенис. Нещо, за което дамите негодуват непрестанно, предвождани от звездата си Серина Уилямс.

В последните години обаче разногласията между организациите изглеждат доста повече от допирните им точки.

Един от малкото случаи на единомислие дойде в последните дни, когато всички застанаха зад идеята на "тримата големи", да се помогне на играчите извън топ 100.

През останалото време всяка организация гледа само своя интерес, което се отразява на играчите. Именно заради това Федерер смята, че тази пауза, неясно колко време ще продължи, е идеален момент за градивни разговори в насока обединение.