Позабравената сага с китайската тенисистка Пън Шуей отново бе припомнена на света благодарение на четири тенис фена на "Уимбълдън".

Припомняме, че китайката, която има две титли от Шлема на двойки, изчезна за няколко седмици през ноември, когато обвини високопоставен член на комунистическата партия в изнасилване. След огромния отзвук и натискът, който светът на спорта оказа, в крайна сметка Шуей се появи в няколко видеа, които обаче доста подозрително изглеждаха инсценирани.

Шуей дори се поговори с хора от МОК, вечеря и с Томас Бах по време на зимната Олимпиада, а сякаш с това случаят бе забравен, но вече няколко месеца от Пън Шуей няма активност в социалните мрежи.

Именно заради това четирима младежи се появиха на "Уимбълдън" със станалите популярни в началото на годината тениски с надпис: "Къде е Пун Шуей?".

Те са преминали охраната на комплекса с други тениски, а след това са облекли тези със специалния надпис.

Младежите веднага са били приближени от охраната и разпитани, но след консултация с организаторите и супервайзъра на турнира, на четиримата е било позволено да останат с тези тениски и дори да гледат тенис мачовете с тях.

"Не разбирм защо збранихме на играчи от Русия и Беларус да участват, при положение, че самите те са против войната и нищо не зависи от тях.

В същото време има китайски участници, представители на страна, в която ежедневно се потъпкват човешките права от комунистическата партия. Няма никаква логика", каза един от мъжете.

Неговият приятел допълни: "Тя е бивш шампион от Уимбълдън и тук е най-подходящото място отново да повдигнем темата. Нема дискутираме какво се случи и какво се случва с много момичета като нея".

Организаторите на "Уимбълдън" потвърдиха, че са били уведомени за надписите, но са преценили, че в тях няма нищо политическо и четиримата са били оставени да гледат мачовете със своите тениски.