Бившата №1 в женския тенис Гарбине Мугуруса сензационно обяви, че си взима "дълга почивка" и няма да играе поне до лятото.

Испанката не е излизала на корта в официален мач от началото на февруари, като общо за 2023-а изигра 4 мача. Мугуруса изпадна до №132 в ранглистата, в която бе №1 на два пъти през 2017-а, както и неизменно в топ 10 до началото на 2021-ва.

Само на 29 години, изглежда родената във Венецуела тенисистка няма мотивация да продължава. От нейното официално съобщение се разбира, че ще си вземе само почивка, а не се отказва, но думите не звучат като от човек, който е убеден, че ще се върне и ще продължи да гони високи цели.

"Да прекарвам време със семейството и приятелите ми се оказа доста здравословно за мен. Неверотяно е, така че смятам да удължа почивката си поне до лятото", съобщи Гарбине.

Тя пропуска със сигурност "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и целите сезони на клей и трева. Шампионка е и от двата турнира през 2017-а.

Случаят напомня този с Ашли Барти, която се оттегли изцяло от тениса едва на 25 години. А бе №1 в този момент.

Наоми Осака също се отдръпна за доста продължителен период, когато бе №2, а сега отново е извън играта съвсем млада, но заради бременност. Проблемите с психическото здраве и неспособността да се издържа на напрежението не са нещо ново в тениса, но напоследък казусите с топ играчи стават изненадващо чести.