Преди малко повече от месец една новина шокира света на тениса.

Актуалната тогава №1 в Ашли Барти се оттегли изненадващо от спорта в разцвета на силите си. Победителката от "Ролан Гарос" (2019), "Уимбълдън" (2021) и Откритото първенство на Австралия (2022) обяви, че не издържа на напрежението и е загубила мотивация и воля да продължи.

Какво прави Барти сега? Съжалява ли? Планира ли да се завърне на корта?

Мнозина се питат тези въпроси, но тя най-сетне реши да сподели нейната гледна точка.

"Чувствам се изключително щастлива. Не изпитвам вина, защото знам, че взех правилното решение. Най-сетне имам свободно време, което да споделя със семейството си. Усмивката не слиза от лицето ми.

Никога не съм се чувствала в по-добро психическо състояние. Благодарна съм на всички които ме подкрепиха във взимането на това ключове решение. Кортът, титлите, феновете, не мога да ги забравя и те винаги ще бъдат с мен в спомените ми", каза тя пред The Sydney Morning Herald.

Кортът вече е останал на заден план в житейската пътека на тенисистката, но друг спорт е заел неговото място.

Барти се насочила към голфа. Тя е поддържа активни тренировки, като дори наскоро спечели голф турнир за жени в родната си Австралия с награден фонд от 17 000 долара.

Нейният годеник Гари Кисик е професионален треньор по голф.

Той твърди, че тя има талант и играе с впечатляващ хъс за победа.

"Ашли има вродени умения. Ако прибави повече практика има потенциал да стане световна величина и в този спорт", споделя годеникът на Барти.

Животът на Ашли Барти е достоен за холивудска продукция. Малцина са тези, които биха се отказали на върха на славата.

Но спортът помни и други такива случаи през годините.

Нейното внезапно оттегляне поставя акцент върху психологическите проблеми пред младите спортисти и натоварването, което ги измъчва.