Цялата драма около Новак Джокович може да има много по-сериозни последствия от очакваното, независимо дали той успее да играе на Откритото първенство на Австралия.

Дори той да бъде оправдан за действията си при влизането в Австралия, целият скандал ще нанесе огромни поражения върху спонсорските договори на световния №1 в тениса.

Според маркетинг експерта Марсел Кнбоил, много от компаниите, които спонсорират сърбина, следят внимателно ситуацията и са готови да се оттеглят от своите договори с тенисиста. Предполага се, че скандалът в Австралия може да отнеме спонсори от Ноле, които му носят годишна печлба от 30 милиона щатски долара.

Една от основните причини е отказът на Новак Джокович да се ваксинира, а след скандала в Австралия, милиони виждат в негово лице символ на антиваксърството. А компаниите, които финансират сърбина са такива, които непрестанно призовават своите клиенти да си поставят ваксина срещу коронавирус.

Въпросните спонсори няма да искат да бъдат свързвани с персона като Ноле, особено пък, ако се окаже, че сърбинът е фалшифицирал документа за преболедуване на коронавирус, само и само да влезе в Австралия.

Сред тези спонсори са компанията "Lacoste", който от години облича сърбина, компанията "Head", която го снабдява с ракети и други тенис приндлежности, както и "Asics", която обува световният №1 в тениса.

Към момента всяка една от тези компании запазва мълчание по случая, но редица финансови експерти смятат, че те категорично не одобряват цялата врява около Джокович.