Рафаел Надал за пореден път отвори темата за огромните трудности с травми, през които премина славната му кариера.

В интервю за списание "Veja", Матадора призна, че не помни какво е чувството да играеш тенис без болка.

20-кратният шампион от Шлема отпадна на четвъртфиналите на Australian Оpen, допускайки обрат от Стефансо Циципас, а след това отказа участие от турнирите в Ротердам и Акапулко заради травма.

Освен това той говори и за двамата си най-големи конкуренти на корта - Роджър Федерер и Новак Джокович, които по думите му уважава изключително много, а между тях има страхотно разбирателство извън корта.

"Честно да ви кажа, не помня кога за последно играх без болка. Със сигурност не е било в последните години. Те бяха изпълнени с постоянно болка, но трябва да се научиш да живееш с нея, стига да не те спира от това да играеш.

Това ме принуди да променя играта си и начина на тернировка. Промених цялото си ежедневие, упражненията, намалих часовете на тренировка. Трябваше да наблегна на сервиса и позиционирането си. В крайна сметка всеки трябва да се развива непрестанно.

Нямам идея кога ще се откажа от тениса. Готов съм да играя докато мога да се състезавам на нужното ниво. Смятам да продължава да се наслаждавам на живота като тенисист и да давам 100% от себе си.

В крайна сметка е важно да те запомнят като добър човек и спортсмен. Титлите и победите са много важни, но те се забравят, искам след време хората да кажат, че съм бил добър човек.

Всеки обсъжда темата за мен, Ноле и Роджър, но не съм аз човекът, който да прави коментари по този въпрос.

Не мога да кажа кой е най-добър. Хората обичат да обсъждат и спекулират, да правят сравнения и т.н. Нека оставим това на феновете.

Аз съм изключително добри отношения с тях. Те са мои съперници само по време на мачовете. Битката между нас е само спортна.

Истината е, че никога не съм очаквал да имам толкова трофеи. Може би ще ги оценя напълно след края на кариерата си. Тогава ще погледна назад и ще осъзная както място имам в историята на тениса", сподели той.