Рафаел Надал се сбогува емоционално с турнира от сериите Мастърс в Мадрид, а и публиката в родината си, след като отпадна на осминафинал в последното участие там.

Чехът Иржи Лехечка имаше нелеката съдба да влезе в ролята на "екзекутор" на мечтата на великия Рафа за още един триумф на Mutua Madrid Open 1000, като го елиминира със 7:5, 6:4.

Това бе вечер, в която видяхме Надал на корта пред испански фенове в професионален мач за последен път.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ ЕМОЦИОНАЛНАТА ВЕЧЕР>>>

Той съвсем ясно обяви, че го чакат четири важни изпитания, преди да се откаже от професионалния тенис.

Иде Мастърс в Рим, където ще опита да постигне това, което не успя в Мадрид - четвъртфинал №100 от турнири в категория 1000. После е "Ролан Гарос", неговата надпревара - там е Крал с 14 титли.

След това Олимпиадата в Париж, пак на кортовете, на които няма равен. И накрая "Лейвър Къп", където вече е дал дума, че ще играе.

Има вероятност да го видим и на "Уимбълдън", просто за едно последно сбогом с публиката в Лондон.

Снимка: Getty Images

"Благодаря ви, невероятно е и на тези снимки изглеждам друг човек, толкова отдавна са правени - пошегува се Рафа с микрофона от корта, докато над трибуните се спускаше хореография с пет огромни банера. На тях имаше фотоси от петте му триумфа на турнира. - Всяко нещо си има край.

Събрах сили и играх в Барселона преди дни, сега и тук. Нямах право да не опитам заради вас.

В последните 21 години вие ми подарихте нещо велико - вашата подкрепа. Щастливец съм, че играх толкова пъти пред вас, а и спечелих титли. Благодаря за всичко.

Надявам се, че съм ви създал положителни емоции, защото спортът е именно това. Той генерира емоции. Тези, които вие ми дадохте, със сигурност няма да забравя."

Снимка: Getty Images

Майката на Рафа Ана Мария Парера, сестра му Мария Исабел, както и съпругата му Мария Франсиска бяха в ложите. И те плакаха, както вероятно не остана сухо око и из трибуните.

В края Надал изстреля от микрофона: "Всичко това беше шега, догодина пак ще играя тук!", с което разсмя хилядите си плачещи сънародници. Разбира се, не е шега.

Това беше последният мач на Рафа пред испанските фенове.

Завесата постепенно пада - и ще се случва още няколко седмици, за една велика кариера.