Австралия нареди пълно разследване на визите на тенисистите, влезли в страната за турнира от Големия шлем, който започна на 17 януари. Причината - след като са открити нередности при тази на световния №1 Новак Джокович, трябва внимателно да се провери дали той е изключение.

Оказва се, че четирима играчи и хора от щабовете на други тенисисти са влезли в страната по-рано с подобно медицинско изключение за това да не са ваксинирани, като около тях не се е вдигнал такъв шум и те не са имали подобни проблеми на тези, с които се сблъска сърбинът.

Той е в център за бежанци, организиран в "Парк Хотел" в Карлтън, квартал на Мелбърн. Преди това изкара 9 часа на летището в изолирана стая на граничните власти, за да бъде проверено всичко около документите му.

Австралийската медия Fox News разкри, че само петима от над 200 играчи, влезли в страната за квалификациите на турнира или за надпреварата ATP Cup (която е в Сидни) не са имунизирани. Един от тях е Новак. Има обаче и хора от щабовете, които също са поискали и получили медицинското изключение.

Има и няколко такива, на които то е отказано - един от тях е световният №96 и бивш четвъртфиналист в Мелбърн Тенис Сандгрен (САЩ).

В същото време източници от ATP разкриха пред същата медия, че все още има вероятност Джокович да получи право да играе на Australian open. Ако независимата комисия, която разглежда документите му, прецени, той ще бъде допуснат да тренира от понеделник и няма да бъде депортират от страната.

Въпросът обаче е, че самият Ноле вероятно ще откаже и ще напусне Австралия. За това намекна неговият чичо Горан, който ръководеше митинг-протест в Белград (на снимката) срещу задържането на най-добрия тенисист в света. Горан Джокович, турнирен директор на Sofia Open през 2019-а, каза пред медиите в Сърбия, че Новак е "отвратен от случващото се и изобщо не му е до тенис".

Нищо чудно дори решението да е в негова полза и да бъде одобрен документът му за оставане в Австралия, той просто да събере багажа и да си тръгне.

"Такава драма не бе нужна никому", цитиран бе да казва директорът на Australian open Крейг Тайли, който се надяваше нещата окол турнира да минат максимално леко.

Вместо това се получи ситуация, която е водеща новина вече трети ден в целия свят.