Световният №1 Новак Джокович бе депортиран от Австралия, след като министъра по имиграцията Алекс Хоук стигна до решение, че тенис звездата, който не е ваксиниран, може да представлява заплаха за обществото. Това гласят официалните документи по случая, които бяха изкарани наяве по-рано днес от Федералния съд.

Съдия Джеймс Алсоп публикува документацията по делото, като част от нея гласи следното - “Единственият и основен проблем бе това, че г-н Джокович не бе ваксиниран към месец януари 2022. В продължение на повече от година, откакто ваксините са достъпни, той е избирал да не се ваксинира”.

“Към месец януари 2022 година той бе посочил като причина да не се ваксинира това, че е преболедувал COVID-19 около средата на месец декември 2021 година, но това по никакъв начин не променя всички месеци преди това, които е имал като време, за да се ваксинира. Пределно ясно е, че г-н Джокович е взел тов решение, защото е противник на подобно действие или защото просто не иска да го направи”, пише още в решението.

Съдебното решение гласи още, че Джокович може да бъде лош пример и да въздейства на австралийското население и да го подтикне към това да не се ваксинира.

“Световна тенис звезда и спортна икона може да окаже влияние на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на подрастващото поколение, което може да вижда в негово лице пример за подражание”, продължава съдебното решение.

Местните власти заявяват, че дори Джокович да не бе спечелил Откритото първенство на Австралия, където има рекордните девет титли, то действията му действително могат да бъдат пример за това хората да копират поведението му и да не се ваксинират.

Сърбинът се прибра в родната си страна, но все още не е говорил след завръщането си у дома.