Новак Джокович получи огромна подкрепа от някои от другите сръбски елитни тенисисти. Двадесеткратният шампион от Големия шлем бе депортиран от Австралия заради проблеми с визата и така бе лишен от възможността да преследва рекордна титла №21 от четирите най-големи турнира в света на тениса, както и общо десета на Australian Open.

Сънародникът му Ласло Джере, който е №51 в свта и приключи участието си в Мелбърн още в първия кръг, след като загуби от Денис Шаповалов, стана поредният играч, който изрази мнение относно ситуацията. Според Джере ситуацията е “абсолютна катастрофа”, а Новак може да остане в историята като “най-добрият тенисист в историята”.

“Сигурен съм, че ще се върне по-силен от когато и да било. Той винаги прави така, а това е и нашият сръбски манталитет. Когато сме притиснати на земята или се отнасят с нас лошо и незаслужено, ние, и по-кокрентно той, винаги намираме начин да извлечем сила и поука от това”, каза Джере след загубата си от Шаповалов. 

“Надявам се, че в бъдеще Новак ще покаже, че може да бъде най-добрият тенисист, играл някога. А конкретно тази случка ще бъде просто едно недоразумение по пътя му към историята”, смята световният №39 Душан Лайович, който вече е във втория кръг в Австралия след петсетова победа над Мартон Фучович от Унгария.

Бившият №6 в света Гаел Монфис (Франция) и Шаповалов, който е поставен под №14 в основната схема, не смятат отсъствието на Джокович за обстоятелство, което би улеснило по някакъв начин останалите.

“Не трябва да мислим, че Новак е единственият, от когото можем да загубим. Има изключително трудни съперници. Чувствах се по този начин и когато Джокович бе изваден от US Open. Наглед схемата изглежда разчистена, но има толкова много играчи, че просто няма как да кажем, че ни предстоят лесни задачи”, обяви Шаповалов.