Саудитска Арабия опитва да пробие с мощна инвестиция и в тениса, а много от големите фигури в този спорт моментално реагираха негативно на такава възможност. Новината дойде лично от шефа на професионалния ATP тур Андреа Гауденци, който в интервю за "Файненшъл Таймс" призна:

"Вече водихме разговори с представители на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Не мога да влизам в конкретика, но интересът е много сериозен. Говорихме за съвместни проекти, за инфраструктура и за конкретни състезания."

Според медиите в Щатите и Великобритания, нищо чудно саудитските милиарди да станат всъщност основни за тениса и страната да поеме контрола над календара - така, както стана в голфа.

Великият Джон Макенроу бе първият, който изригна след признанието на Гауденци.

"Не бих посъветвал ATP да прави бизнес със саудитците - каза американската легенда. - Разбира се, лицемерието и това, което се случи в голфа, трябва да ни е за урок. Ясно е, че парите диктуват всичко и в един момент идва някой с милиардите си, за да те купи. Въпросът е да имаш позиция и да не се продаваш.

Вижте какво правят тези хора - купиха си Кристиано Роналдо. Плащат му по 200 милиона долара на година. Лудост! Купуват си боксови мачове, Формула 1, какво ли още не. Не бих искал да ги видя в тениса, това е личното ми мнение. Но какво значение има то, всъщност.

Та нашето правителство е партньор с тях и прави бизнес със Саудитска Арабия от десетилетия. При условие, че всички знаем какво се случва там и какви проблеми имат с човешките прави..."

Крис Евърт, друга легенда на спорта, също се обяви против влизането на саудитските пари в тениса. Тя нарече агресивната политика на страната в спорта "изкупуване и заличаване на идентичността" на традиционни игри.

Шефът на австралийския тенис Крейт Тайли също се изказа. Според него влизането на саудитските пари в спорта не би имало същия пагубен ефект, до който доведе то в голфа.

Няма да има разделение, но със сигурност ще се промени географията, а и календарът.

"Нищо чудно да имаме турнир от Шлема там. Изобщо не би ме учудило, при мащабите, с които тези хора навлизат навсякъде", цитиран бе в местни медии австралийският първи в тениса.