Серина Уилямс никога не е спестявала мнението си по темите, които за нея са ключови в тениса и живота. На първите места обикновено са расизъм и сексизъм, както и ролята на жените в тениса, която според Серина е подценявана и недостатъчно добре отразявана и заплатена.

"Жените са готови да играят в 3 от 5 сета - каза Серина в интервю пред радиостанция в Лос Анджелис. - Смятам, че това отдавна е ясно. На турнирите от Големия шлем ние можем да го правим, въпреки че това ще бъде посрещнато с иронични усмивки. Както винаги."

Друга важна тема продължава да е расизмът, особено, след като Серина обвини арбитъра Карлуш Рамос в такъв при отсъжданията му на финала на US Open тази година.

През 2018-а Уилямс се завърна на турнира в Индиън Уелс след 17-годишно отсъствие, след като бойкотираха заедно с нейната сестра Винъс надпреварата. Причина за това - както отново каза Серина в интервюто, са расистки обиди.

"На финала през 2001-ва година бяхме обиждани на расистка основа, а не заради играта ни", твърди Уилямс.

Тя разкри и интересното вдъхновение, което я е накарало да се върне на надпреварата.

"Прочетох книгата на Нелсън Мандела, после изгледах и филма за живота му. Това ме накара да преосмисля решението си за Индиън Уелс. Трябваше да се върна, защото не може да не се изправиш срещу тези хора, да защитиш себе си и това кой си", казва Серина.