Съдбата е на път да се усмихне на българския тенис и отборът ни да намери място на турнира АТР Cup.

България бе първа резерва в надпреварата, но преди час Доминик Тийм обяви, че ще пропусне първите две седмици от годината в Австралия.

В това число влиза започващия на 1 януари АТР Cup, като заради решението на Тийм, Австрия автоматично ще загуби мястото си, което се определя на база класирането на първите ракети на всяка една страна.

Това автоматично означава, че мястото на австрийците ще бъде заето от България, макар все още да няма официално съобщение от организаторите.

По-рано днес в интервю пред "TennisKafe", Димитър Кузманов разкри, че отборът ни има готовност да се включи в надпреварата при отказ на даден играч.

Причината Тийм да се откаже е настинка, като той уточни, че не става въпрос за коронавирус. Австриецът е настинал в Дубай, като предвид дългата пауза, която имаше заради травма, екипът му е преценил, че няма нужда да се рискува с участие на ATP Cup.

"Няма да съм в нужната физическа кондиция, за да играя на ATP Cup и АТР 250 турнира в Сидни. Не искам да поемам този риск след 6 месеца далеч от корта. Моята цел е да играя на Australian Open, като с екипа ми ще вземем окончателно решение до края на декември", написа Тийм.

Ако отбор България бъде включен на мястото на Австрия, то тенисистите ни ще бъдат в доста тежката група с Русия, Италия и Австралия.

Както знаем, форматът на АТР Cup включва три мача. Първо между първите ракето, после между вторите, както и мач на двойки.