Негативното отношение към Симона Халеп в света на тениса продължава, макар румънската звезда да бе оправдана, а наказанието й за употреба на допинг отменено.

Бившата №1 в света даде положителна допинг проба през октомври 2022-а, но след дълги съдебни битки успя да докаже, че забраненото вещество е попаднало в организма й от замърсена хранителна добавка, а не е взето умишлено.

Халеп веднага получи "уайлд кард" за Мастърс турнира в Маями, а това предизвика гнева на нейни колежки, които изразиха мнение, че румънката трябва да проправи пътя си към челните места в тениса, а не да получава помощ.

Най-гласовита в гнева си бе друга бивша №1 в света - датчанката Каролине Вожняцки, а след нея още редица тенисистки се изказаха негативно спрямо Халеп.

Някои медии дори изровиха доста любопитно изказване на Халеп от 2017-а, което допълнително нажежи страстите, а накара и доста фенове да изразят недоволство от участията, котио се очертава румънката да получи въпреки ниския си ранкинг.

През 2017-а, когато Мария Шарапова изтърпя своето допинг наказание и получи право да се завърне в WTA тура, Халеп изрази доста остро мнение спрямо рускинята.

ова не е добре, какъв пример даваме на децата и младите атлети. Не е нормално да получиш уайл кард, ако си хванат с допинг.

Не става въпрос само за Мария Шарапова, но за всеки играч, когато някога е бил хващан със забранено вещество. Няма как да подкрепя подобно решение", казва Халеп.

Това са нейни думи от 2017-а, когато Мария Шарапова се завръща след наказание от две години и веднага получава право да участва в някои топ турнири.

Седем години по-късно обаче Халеп е в обратната позиция и се възползва от "уайлд кард", въпреки положителната си допинг пробра.

Именно това предизвика гнева на нейни колежки и на феновете на тениса, но в крайна сметка WTA и организаторите на тенис турнирите преценяват кой има право да получава "уайлд кард" и кой не.