Вълна от остри реакции породи новината за наказанието на най-добрата румънска тенисистка Симона Халеп.

Двукратната Шампионка в Големия шлем няма да може да играе тенис в следващите четири години, след като в кръвта й бе открито забраненото вещество роксадустат.

Процесът срещу Халеп се разви много непрофесионално, най-вече поради това, че се проточи с месеци, а това породи съмнения в приближените до румънката.

Сред организациите, които я защитиха, е Асоциацията на професионалните играчи (ПТПА), която е водена от Новак Джокович.

Оттам излязоха с официално изявление:

"Ние сме напълно ангажирани в това да подкрепяме играчите, които обжалват санкциите и които се нуждаят от помощ. Повтарящите се и неочаквани отлагания в делото срещу Халеп са както нечестни, така и неприемливи. Ще я подкрепяме във всички бъдещи обжалвания и ще призоваваме за по-справедлив процес. Това е в полза на всички".

Подобно мнение изрази и бившият треньор на Симона - Патрик Муратоглу.

Той е категоричен, че процесът срещу румънката е бил несправедливо и че тя няма как да е взимала забранени субстанции осъзнато.

"Не мога да повярвам какво решение бе взето по случая със Симона. Изключително съм шокиран, както и бях през цялата отминала година заради методите и поведението на организацията. Тя би трябвало да се отнася справедливо с играчите, както и да се стреми към разкриване на истината", каза Муратоглу.

Дарън Кейхил, който също беше неин наставник, я призова да бъде силна.

"Тези, които ме познават, знаят какво мисля по този случай. Подкрепата ми към Симона е неизчерпаема. Този процес нямаше как да не достигне до Спортния арбитражен съд в Швейцария. Остани силна, Симо", написа австралиецът.