От неделя, 25 септември, в София идва част от елита на мъжкия тенис в света и ще гледаме в "Арена Армеец" звезди, които печелят трофеи, влизат в топ 10 и имат милиони последователи и фенове.

Надпреварата Sofia Open 2022 е най-силната в годината от категория ATP 250 със звезден състав. Dir.bg с гордост е медиен партньор на състезанието и ви представя петте топ играчи, които ще видите в залата, ако изберете да сте там следващата седмица. А ще си струва.

Предлагаме ви и шанс да спечелите безплатен двоен пропуск за някой от дните с нашата игра във Фейсбук страницата на Corner.bg.

След като през седмицата представихме четирима от големите фаворити за трофея, днес е ред на "любовта на народа" Григор Димитров.

Хасковлията няма нужда да бъде представян детайлно, защото едва ли има фен на тениса в България, който да не следи с интерес мачовете на първата ни ракета.

Гришо влизат в турнира под номер 23 в световната ранглиста и освен прогрес там, безспорно по-голямата му цел ще е представянето пред родна публика. Именно спечелването на Sofia Open през 2017-а беляза най-силната година в кариерата му.

Зареден с положителната енергия от успеха пред родна публика, Гришо спечели ATP финалите в Лондон - заключителната надпревара на най-добрите 8 в света.

Разбира се, очакванията към Димитров са големи, както и интересът около неговото участие. Всеки един в "Арена Армеец" ще стиска палци за победа и на него, и на останалите български играчи в турнира.

Този път обаче надпреварата е много по-силна отпреди 5 години. И това не е субективно мнение, а абсолютен факт.

ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЕЗОНА НА ГРИГОР, КАКТО И НАЙ-ЗАБАВНИТЕ МОМЕНТИ>>>

Снимка: Getty Images

Именно затова и самият Гришо подходи предпазливо към очакванията за, едва ли не, задължителен триумф. Той даде да се разбере, че няма търпение да играе пред родни фенове, но не се ангажира с цел да спечели трофея.

Първата ракета на България ще има допинга на мощната подкрепа от залата, но и повече от сериозни съперници, срещу които трудно може да се нарече фаворит. И това също е реалност, която трябва да бъде отчетена. Особено при формата на Димитров от последните месеци. Със записани едва 4 победи в 11-те мача от месец май, след сезона на клей, тя определено не е добра.

Самият Димитров е наясно колко важна е подкрепата от трибуните. Защото макар по време на световното му турне нашенци почти навсякъде да го подкрепят, става въпрос за скромна като численост агитка. Докато в София всяка точка на корта ще бъде посрещана с огромен взрив от енергия.

Е, трябва да се признае, че тази еуфория може да изиграе и лоша шега на Григор. Да се получи едно пренавиване и свръхочакване от трибуните, а и у самия играч..

Снимка: Bulphoto

А тази година Sofia Open, по всеобщо мнение, е най-силният турнир от категория 250 за сезона.

Григор, разбира се, ще бъде черешката на тортата в надпреварата. И независимо от представянето му на корта, има няколко сигурни неща.

Първо - Димитров заслужава подкрепа от първата до последната минута, защото продължава вече в много продължителен период да бъде сред световния тенис елит. На моменти сякаш приемаме това за даденост, а трябва да оценим реално, че за България да има играч в топ 20-30 на мъжкия тенис, където конкуренцията е убийствена, с такова постоянство за повече от десетилетие, е огромно постижение.

Второ - емоциите около него са гарантирани, а е повече от сигурно, че той ще се опита допълнително да наелектризира трибуните с някои от неговите ефектни удари, които навсякъде вдигат публиката на крака.

Снимка: Getty images

И трето, но не на последно място - който и да спечели надпреварата, Sofia Open 2022 със сигурност ще остане като една от най-силните международни спортни прояви, провеждали се в България и ще си заслужава да се види. И заради Григор, но определено не само заради него.

След пет години отсъствие, голямата ни звезда се завръща да играе тенис на високо ниво в родината. С него турнирът придобива друго излъчване у нас, но за световната тенис аудитория  той е достатъчно силен и без първата ни ракета. Защото до името на Григор в основната схема седят тези на цяла плеяда от световни асове, победители в Шлема, играчи от топ 10...

В неделя се започва с квалификациите. И така до 2 октомври, когато ще е финалът на Sofia Open.

ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРОТО И НАЙ-ЗАБАВНОТО ОТ СЕЗОНА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ ВЪВ ВИДЕАТА>>>