Христо Стоичков говори по случай старта на сайта на предаването "Код Спорт", което всяка неделя ни представяше интервюта с любопитни спортни личности.

Легендата на родния футбол коментира състоянието на играта у нас, като също така сподели и коит са неговите фаворити в Шампионска лига и по време на Европейското първенство.

В момента Стоичков работи като водещ и анализатор за испаноезичната телевизия 'Univision'. В тази си роля, а и с контактите, които притежава, той успя да направи интервюта с някои от най-големите имена на футбола, не само от неговото поколение, но и от актуалните звезди.

Той призна, че освен доста натоварения си график покрай работата, успява да разпуска с игра на голф в свободното време.

"На мен и въобще на нас българите ще ни лисва националния тим на Европейското. За съжаление другите даже няма и да забележат, че не сме в джаза. Истина боли, но трябва да си признаем, че нямаме никаква класа да сме на финалите на европейското.

Наложи ми се да коментирам за TUDN мачовете на старта на световните квалификации и през минута-две отпивах от водичката до мен. А след 13-ата минута срещу Швейцария станах от стола, за да се поразходя и оставих другите двама колеги да говорят. Да, да. Промяната днес е толкова наложителна, колкото не е била.

Вие сигурни ли сте, че ще има конгрес? Дата има, но в България това още нищо не означава. Не искам от десет хиляди километра да давам съвети. В момента съм ангажиран с друго.

Надявам се, че все пак хората от футбола ще вземат съдбата си в ръце. Ако, разбира се, не е станало фатално късно за генерална промяна. Иска ми се да вярвам, че не е", сподели той относно родния футбол.

Стоичков също така коментира своите фаворити в Шампионска лига и за Европейското първенство през лятото.

"Националните отбори поизгубиха блясъка си и е много трудно да се правят прогнози. Особено при тази нестандартна ситуация във футбола и въобще в живота ни. Последните световни квалификации показаха, че никой не е твърде силен. Или по-скоро футболистите много повече мислят за клубните си отбори, за Шампионската лига и за заплатите си. Нормално. Може би Франция има най-сериозния потенциал. Килиън Мбапе скоро ще е най-добрият футболист в света. Осман Дембеле започна да набира скорост в "Барселона".

Определено Дидие Дешан има голям избор. Германия винаги е в играта. Конфузната им загуба от Северна Македония не трябва да ви заблуждава. Испания и Англия залагат на млада кръв, но това не ги прави по-малко опасни. Завърна се в битката и Италия, която не блести, но започна да привлича вниманието с познатия от историята прагматичен и успешен стил. Не трябва да пренебрегваме и Португалия - също е много интересен тим, който вече не зависи само от Кристиано Роналдо. Много станаха фаворитите, нали? Така е. Коронавирусът реално даде шанс на много страни да мечтаят за короната. И все пак, за да отговоря конкретно на въпроса - Франция за мен е големият фаворит.

В Шампионска лига за мен на този етап няма кой да ви отговори безусловно на този въпрос. Но ще ви кажа, че според мнозина анализатори вече е дошло времето на "Манчестър Сити" и Пеп Гуардиола да прегърнат за първи път Купата с големите уши. Дали ще стане? Във всеки случай показаха във времето много търпение и желание да не се отказват от мечтата си за триумф в Европа", сподели Стоичков.