Иво Иванов е гост в поредния, но доста различен "SportCast с Деян и Иван".

Писател, журналист, разказвач на истории - познавате го достатъчно добре. Докосвал е вероятно и вашите сърца с вдъхновяващите слова от книгите му "Отвъд играта", "Кривата на щастието" и "Хроника на болката". Всяка история там е разказана така, че да те хване за гърлото.

Такъв е и в разговора с Деян Веселинов и Иван Боянов, който ще видите във видеото. Човекът, който вдъхновява със своите текстове, разказва какво е вдъхновило него в детските и тийнейджърски години в центъра на София.

"Баща ми е човек на спорта, винаги е бил свързан с него - казва Иво. - Той е многократен шампион на България по джудо, беше каскадьор, един от най-именитите у нас. Беше ядрен физик, професор по биомеханика, страхотен гимнастик, шампион по бокс...

Той възпита в мен малко по-особено отношение към спорта. Той подхождаше като учен в спорта и виждаше неща зад едно постижение или един провал, които повечето хора не виждат.

Той ми казваше: Зад едно постижение седи цяла една история".

Отвъд играта - с други думи.

Каквато и да е темата, разговорът с Иво няма как да е скучен.

Софийските купони през 80-те са култова история, която ще чуете, преразказана от първо лице. Защото Иво е главен герой в някои такива. И няколко пъти е оставял с изправени коси домакините на партитата с изпълнения от графата "не правете това вкъщи", вероятно вдъхновени от гимнастическите умения на баща му.

Ще разберете как се става легенда в университет в Щатите на втория ден след пристигането там.

"Вдигнах купон, разбира се - смее се Иво. - Оказа се, че алкохолът и купоните са забранени в общежития на университета в Канзас. А аз реших, че е нормално нещо да вдигна един купон, за да се разбере, че съм част от тази общност.

Пред стаята ми и в коридора се нареди дълга опашка, защото бях купил един кег с бира. От този ден популярността ми бе неимоверно голяма в университета".

В Щатите, където живее и днес, софийският писател и журналист среща съпругата си и създава семейство. Не спира да пише, да вдъхновява и да пътува. Всичко това освен работата, с която си изкарва прехраната.

И неговата история се оказва не по-малко интересна от тези на спортистите, за които разказва толкова майсторски в книгите си. Много детайли от нея ще научите в "SportCast с Деян и Иван".

И още: Има ли паралели между спортната система тук преди 40 години и днес, както и между тази в България и САЩ?

Виждат ли се отвън позитиви в това, което се случва у нас и пътя, по който вървим?

И истории, истории...

Като например как една бъдеща звезда в НБА прави чадър на студента от България в Канзас, от който и днес "не го вали дъжд".

---

Иво Иванов е журналист и писател, известен със своите разкази, публикувани в български медии и събрани в три книги.

Те са сред най-продаваните на последното десетилетие у нас.

Роден е през 1966 г., завършва Националната спортна академия. От началото на 90-те живее в щата Канзас, САЩ, където завършва магистратурата си.