Обратното броене до началото на Олимпиадата в Париж започна.

Пред Айфеловата кула, неповторимият символ на френската столицата, вече има електронно табло, отброяващо дните до старта на най-голямото спортно събитие в света - а от днес на него гордо свети "100".

След точно 100 дни светът ще бъде Олимпиада, както сме свикнали да чуваме на всеки четири години, когато дойде време за Игрите.

Подготовката е на финалната права. Олимпийският огън вече беше запален, като се очаква да пристигне на френска територия на 8 май - на пристанището в Марсилия.

Всички съоръжения, които ще останат за постоянно, вече са изградени, а временните структури, които ще бъдат използвани за олимпийските игри, продължават да се строят.

Снимка: AP/БТА

Но ентусиазмът сякаш е по-голям в другите страни, а не във Франция. Доказателство за това е и анкета сред местното население, в резултат от която 57% от гласувалите са заявили, че са малко ентусиазирани или нямат почти никакво вълнение, свързано с предстощите Игри.

ГАЛЕРИЯ СЪС СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ПАРИЖ 2024 >>>

Официалното откриване на Париж 2024 ще бъде на 26 юли, а събитието ще продължи до 11 август. Някои спортове обаче ще започнат по-рано - като например ръгби, футбол, стрелба с лък и хандбал, все дисциплини, в които ще има състезания още на 24 и 25 юли.

Около 10 5000 спортисти от 206 различни олимпийски комитета ще бъдат на Олимпиадата, а 45 спорта ще се играят на 35 съоръжения в Париж и региона. Ще има и състезания много далеч от Франция - като сърф, например. Сърфистите ще се изявяват в далечна Френска Полинезия.

Снимка: AP/БТА

Именно заради тези 100 дни ви предлагаме поглед отвътре на част от съоръженията, на които олимпийците ще се борят за така жадуваните медали. За някои те са си реална възможност, докато за други ще останат просто мечта, но пък за тях ще я има и гордостта да представяш страната си пред цял свят - чувство, с което не всеки може да се похвали.

Както на всяка Олимпиада и тук има много въпросителни и проблеми.

ГАЛЕРИЯ СЪС СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ПАРИЖ 2024 >>>

Френският президент Еманюел Макрон наскоро заяви, че страната има и резервен план за Церемонията по откриването, защото се говори все по-усилено, че събитието е цел за атентат на няколко терористични организации.

Макрон бе категоричен, че французите ще имат план "Б", както и дори план "В", след като стана ясно, че само 300 000 души ще могат да гледат на живо откриването, а не първоначално планираните 600 000.

Снимка: AP/БТА

Франция е поискала от 46 различни държави помощ за сигурността на Париж 2024 - очаква се в столицата да пристигнат 2200 чуждестранни полицаи и военни.

Друга наболяла тема е река Сена, в която ще се проведат част от надпревартие във водните спортове. Триатлонът по план трябва да бъде именно във водите на парижката река, но в последните седмици се говори все повече и повече за замърсяването й.

Парижката община инвестира почти 1.5 милиарда евро за почистване на речното корито, но според неправителствената организация Surfrider, това действие не е довело до кой знае какъв успех.

Снимка: AP/БТА

Проблеми се очакват и с транспорта. Преди години се говореше за безплатен обществен такъв, но в крайна сметка туристите в града по време на Олимпиадата ще плащат по 16 евро за дневна карта или 70 евро за седмична такава.

Голяма част от местното население (2.1 милиона) смята да бъде далеч от столицата по време на играта заради лудницата, която ще настане с прииждащите гости. Цените за настаняване също са космически, като в последните месеци се говори за двойно и дори тройно увеличение на цената за една нощувка.

И не на последно място - в разгара на Игрите е съвсем реално да видим стачки на транспорта и обществените работници.

Нещо, което е до болка познато на Франция.

И все пак - остават 100 дни до началото на Олимпиадата в Париж.

Снимка: AP/БТА