Лионел Меси вкара, а Аржентина победи Австралия в осминафиналите на Мондиал 2022, за да си осигури сблъсък с Нидерландия в четвъртфиналната фаза на световното първенство в Катар. Този мач бе една идея по-специален за Лео, защото бе под №1000 за него като професионалист. Към момента равносметката му изглежда по този начин: 778 мача за Барселона, 169 за Аржентина, както и 53 за настоящия му отбор - Пари Сен Жермен.

Магическата десетка на "гаучосите" стигна до кота "1000" на 35-годишна възраст, а разбира се, както при всяко едно друго постижение, няма как да избяга от сравненията с Кристиано Роналдо. Двете най-големи фигури в модерната история на футболната игра не спират да се съревновават, а Меси вече е в клуб, до който CR7 бе стигнал по-рано, което не е изненада. Все пак португалецът е с две години по-възрастен от "Ла Пулга".

Ако случайно се чудите, Роналдо също ознаменува мач №1000 в кариерата си с попадение - реализирайки за Ювентус срещу СПАЛ през февруари 2020 година.

Но в крайна сметка, като погледнем единствено и само цифрите, ето как изглеждат те към момента, в който двамата са достигнали до 1000 изиграни двубоя:

Мачове: Меси 1000 - 1000 Роналдо

Голове: Меси 789 - 725 Роналдо

Асистенции: Меси 348 - 216 Роналдо

Голове не от дузпа: Меси 684 - 602 Роналдо

Трофеи: Меси 38 - 29 Роналдо

"Златна топка": Меси 7 - 5 Роналдо

"Златна обувка" на Европа: Меси 6 - 4 Роналдо

Голове за национални отбори: Роналдо 118 - 94 Меси

Статистиката, както знаем, не е всичко, а лудата надпревара, която тези двама ни предлагат вече толкова години наред, заслужава една ретроспекция. Защото надали скоро ще видим съперничество от подобно извънземно ниво.

Съревнование, което преспокойно може да са каже, че продължава под мотото "Можеш да направиш това ли? Добре, аз го мога също".

Първите им голове на световни първенства идват през 2006-а година на Мондиала в Германия. Меси е още тийнейджър, но това не му пречи по никакъв начин да се разпише при разгром с 6:0 в полза на Аржентина срещу Сърбия и Черна гора. Само ден по-късно 21-годишният по онова време Кристиано отговаря на предизвикателството с дебютен гол на Мондиал - при 2:0 за Португалия срещу Иран.

Снимка: Getty Images

Надбягването между "два коня", ако можем да използваме познат по нашите географски ширини термни, тепърва започва.

През 2008-а идва и първата "Златна топка", а тя е за Кристиано, който в предходния сезон е вкарал 31 гола за Манчестър Юнайтед във Висшата лига и то след сезон, в който двамата за първи път са се срещнали в официален мач. Юнайтед отстранява Барселона в полуфиналите на Шампионската лига (2007/2008). Но когато Роналдо грабва отличието, вероятно не подозира, че Меси ще стори това в следващото издание на престижната награда - през 2009-а. И това не е изненада, защото той допринася за требъла на Барса на Пеп Гуардиола с 57 гола през сезон 2008/2009. А в същия сезон Лео ще вземе лека преднина, разбивайки сърцата на Кристиано и Юнайтед с победен гол с глава във финала на Шампионската лига. Нисичкото момче от Росарио спечели приза общо седем пъти в последвалите дванадесет години.

2010-а в Южна Африка. И двамата вече са капитани на националните си отбори, а Кристиано е преминал в Реал (Мадрид), за да подсили съперничеството им още повече. На това световно нито една от селекциите на Португалия и Аржентина не преминава отвъд четвъртфиналите, а най-доброто предстои.

В следващия сезон португалецът поставя рекорд с 40 гола в един сезон в Ла Лига, чупейки 60-годишно постижение, а в следващата кампания вдига летвата с 46 гола. Но пък Лео отговаря с феноменалните 50. И 19 асистенцие през 2011/2012 в испанското първенство.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Превъртаме лентата до сезон 2013/2014, когато и двамата започват походите си в Шампионската лига с хеттрици още в първия кръг на групите... Сезон, в който Роналдо записва името си в историята с общо 17 гола в турнира на богатите, подобрявайки постижението на Лео (14) от две години преди това. Реал печели "Десетата", а в шампионата и двата гранда остават засенчени от Атлетико. "Дюшекчиите" са шампиони с 90 точки, докато Реал и Барса са с по 87.

В следващия сезон двамата са замесени в общо... 129 гола в Ла Лига. Лудата надпревара просто не стихва, защото 29-годишният Роналдо забива своето попадение №200 в Испания , но Меси отговаря още на следващия ден със свой гол №200... и то само в 182 мача откакто Кристиано играе в същото първенство.

Пътищата им продължават да са преплетени, но през 2016-а година CR7 излиза с едни гърди напред, печелейки първи международен трофей. Евро 2016 с Португалия. По-рано през същата година двамата са стигнали до кота "1000" като общ брой на попаденията, отбелязани в кариерите им до онзи момент.

В комбинация с изявите в Реал - момчето от Мадейра стига до четвъртата си "Златна топка", изравнявайки Зинедин Зидан.

В следващите години продължихме да бъдем свидетели на шедьовър след шедьовър, гол след гол и хеттрик след хеттрик и от двете страни.

И говорейки за шедьоври... Няма как да не си спомняте тези два:

След това Роналдо си тръгна от Испания, за да отиде в Ювентус и да забие три гола в Торино срещу старите си познайници от Атлетико и да класира Юве напред към четвъртфиналите. Но както вече знаем, двамата обичат да отговарят на предизвикателствата и Меси направи точно това - вкарвайки два и асистирайки за още два при 5:1 срещу Лион, за да прати Барса също на четвъртфинал през 2018/2019 в Шампионската лига.

Снимка: AP/БТА

Постепенно обаче нечовешкото чупене на рекорди стихваше, защото и двамата бяха преминали 30-те години, а възрастта има напредваше и напредваше...

През септември миналата година Кристиано стана най-резултатният играч в историята на националните отбори, след като с две попадения срещу Ирландия достигна до общо 111 за Португалия. На Лео му отне цяла седмица, за да вкара гол №79 за Аржентина и да стане №1 в историята на Южна Америка, стане ли дума за мачове на международно ниво.

Снимка: AP/БТА

За съжаление, Роналдо не успя да се разпише срещу Швейцария, след като Меси бе поразил Австралия в осминафиналите.

А четвъртфиналната фаза бе последната възможност да се насладим на съперниците почти рамо до рамо. След нея Меси продължава да мечта е големия финал и световна титла, докато Роналдо и Португалия се прибират у дома. 

И така лека-полека приключва хронологията на категорично най-великото футболно съперничество този век. А и като цяло в играта.

И май е време да разберем, че без значение кой от двамата подкрепяме, просто сме късметлии, че сме могли да гледаме тези легенди в най-силните им години.