79 трофея по-късно е време за "Последният танц". Накратко така може да се определи очакваният с огромен интерес мач между Ал Насър и Интер Маями (в четвъртък от 20 часа), който по план трябва да изправи колосите Меси и Роналдо един срещу друг за едно емблематично сбогуване с цяла ера в световния футбол.

Макар и вече в залеза на своите кариери, двамата все още предизвикват космически интерес. Което е лесно обяснимо, просто защото тяхното съперничество промени завинаги най-великата игра.

Около двубоя се заформи истинска истерия, защото се разигра драма с телевизионните права. Срещата в Саудитска Арабия трябваше да бъде с безплатно телевизионно излъчване, за да може всички фенове на футбола да се насладят за последно на това велико съперничество.

На сцената обаче изскочи американският гигант Apple, който взе правата срещу колосална сума, надявайки се да избие от платен абонамент за САЩ, където се вихри огромна Месимания. Това повлия и на търговията за европейския пазар, където пък правата взхае Sky и онлайн платформата DAZN. Така на практика, вместо да се превърне в общодостъпен празник на футбола, двубоят стана златна кокошка и всички, които желаят да гледат лебедовата песен на двамата титани, ще трябва да плащат солено.

Getty Images

Разбира се, когато става въпрос за футболна битка на легенди с общо 13 Златни топки (8 за Меси и 5 за Роналдо), всеки цент си заслужава. Но не в това е въпросът.

Спорът кой от двамата е по-велик близо две десетилетия бе абсолютен евъргрийн за световния футбол. Всеки имаше свое мнение, а лагерите на двамата водеха ожесточени онлайн сражения. Тук отваряме скоба - феноменалното съперничество на Меси и Роналдо безспорно нямаше да има това колосално влияние, ако не бяха социалните мрежи. Затваряме скобата.

Getty Images

Точка на спора сложи самият Роналдо, който преди 4 месеца официално обяви, че съперничеството му с Меси е приключило.

"Пряз цялата си кариера той следваше своя път, а аз - моя, сподели Кристиано. - Когато погледнем назад, оставяме изумително футболно наследство и десетки рекорди. Над 15 години делихме една и съща сцена и бяхме двете страни на златния медал.

Благодарен съм му, защото това съперничество ме караше да не се отпускам и винаги да давам най-доброто от себе си, убеден съм, че и при него е така. Вижте, ние не сме приятели, никога не сме вечеряли заедно или нещо подобно. Но се уважаваме като истински професионалисти, които знаят цената на успеха", сподели Роналдо, който е с 2.5 години по-голям от аржентинския си съперник.

Меси пък влиза в двубоя с ореола на световен шампион - трофей, благодарение на който за мнозина ексзвездата на Барселона се превърна в номер 1 в историята на футбола. В Маями Лео отново се наслаждава на играта, след като престоят му в ПСЖ завърши катастрофално. А една от причините Меси да напусне Европа беше...Кристиано Роналдо.

След като аржентинецът премина в американската МЛС, призна, че няма вече какво да доказва на Стария континент.

"В Европа бяха най-добрите ми години, белязани от съперничеството с много велики футболисти. Питате ме за Роналдо? След като той също напусна европейския футбол, вече няма причина да оставам и аз там (смее се). Имахме дълги години на велико съперничество, но в рамките на добрия тон. И двамата сме научили децата си да уважават другия, което е най-важното в случая", сподели Меси.

Getty Images

В четвъртък двете суперзвезди ще излязат отново един срещу друг, разбира се - с капитанските ленти на своите отбори. Всъщност, не един срещу друг, а един до друг. Защото двамата вече няма какво да делят като трофеи и слава.

Остава просто един финален мач, в който Меси и Роналдо ще затворят последната златна страница на футболната си епопея.

Колкото до всички останали - истинска привилегия е, че близо 2 десетилетия се наслаждавахме на виртуозните изпълнения на двама 100-процентови гении. Време е за финалния акорд...

Getty Images