Сезон 1983-84 г. в алпийските ски не бе по-различен от останалите в този велик отрязък от време, в който Ингемар Стенмарк, Марк Жирардели и Пирмин Цурбриген се надпреварваха за златото.

Световна купа, световно първенство, Олимпиада... Те тримата, както и хора като Анди Венцел, Франц Грюбер, както и близнаците Фил и Стив Мер, бяха постоянните претенденти за победи и титли. Там, сред елита, бе и нашият Петър Попангелов с неговите 11 влизания в топ 3 за Световната купа.

Та, обратно на този сезон 1983-84 г., който се плъзгаше бързо по пистите към своята кулминация през февруари 1984-а, когато в Сараево бяха зимните Олимпийски игри. Но на тях нямаше да е същото.

МОК вече бе обявил в края на декември, че Стенмарк и Жирардели няма да могат да участват. Двама от тримата най-големи бяха "отлъчени" от събитие №1 в ските по различни причини. Но бе ясно - нямаше да карат в Сараево. Е, дойдоха за голяма битка в България дни по-рано, но за това - по-късно.

ВИЖТЕ УНИКАЛНАТА ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА СВЕТОВНАТА КУПА НА БОРОВЕЦ ОТ 1984 Г.

Ингемар Стенмарк, Боровец 1984 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Шведът Стенмарк, доайен сред тримата, по това време е на 27 години и с три олимпийски медала зад гърба си - бронз от Инсбрук 1976 в гигантския слалом, както и две златни отличия от Лейк Плесид 1980 (слалом и гигантски слалом). Той обаче е лишен от олимпийска квота заради няколкото лични спонсорски договора, които по това време вече има.

След 1981-ва той е суперзвезда, търсен от големи рекламодатели и превърнал отличните си спортни резултати в добър бизнес. Според МОК - противно на устоите и принципите на олимпийското движение. През 1983-а шведската федерация е предупредена, че ако контрактите на състезателя не минават през нея, той няма как да бъде допуснат до игрите в Сараево. Стенмарк отказва.

Марк Жирардели, най-младата от звездите (на 20 години в началото на 1984-а), все още не е успял да изчисти въпроса с двойното си гражданство.

Марк Жирардели, Боровец 1984 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Той е австриец по паспорт, но и състезател на Люксембург, който представлява в Световната купа и ... на Олимпиади. Тоест - на първите състезания го допуска Международната федерация, но на вторите - и през 1980-а, и през 1984-а, няма никакъв шанс да се състезава заради различните правила на МОК.

Сезонът в ските минава под знака именно на тези новини, както и не по-малко скандалната такава, че една от най-добрите скиорки при жените - Хани Венцел, също не е допусната до Сараево 1984 заради контрактите си.

Под знака на споровете, както и на едно скандално изказване на Ингемар Стенмарк около Нова година, че "понякога на човек просто му се иска да тегли една майна на всичко и да се откаже", дадено след поредния отказ на МОК да преразгледа случая му, сезонът в Световната купа върви към края си. На 4 февруари, три дни преди старта на игрите в бивша Югославия, керванът с най-добрите състезатели идва в България.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

В този момент Цюрбриген води за световната купа, но не стартира на Боровец. Именно там са двете състезания в слалома и гигантския слалом, превърнали се в страхотна битка на Стенмарк и Жирардели. Двамата "отлъчени" от Олимпиадата се хвърлят в боя за Кристалния глобус, като някаква утеха в сезона.

В този момент те изостават в генералното класиране от швейцареца.

На 4 февруари в гигантския слалом Стенмарк заковава време от 2:29.60, изпреварвайки Жирардели с 53 стотни. Ден по-късно класирането се обръща в слалома, където първи е Марк (1:49.21), а втори - Ингемар, на 19 стотни назад.

Попангелов е 11-и в слалома, като пред него са имена като Грубер, братята Мер, Боян Крижай и Анди Венцел. Само асове.

Петър Попангелов, Боровец 1984 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Състезанието на Боровец е изключително събитие в българския спортен живот, но и ключово от сезона. Дни по-късно Цюрбриген, Мер и останалите се състезават за олимпийски титли в Сараево, съвсем недалеч от България. Цюрбриген се проваля там, като чака още четири години за олимпийско злато (в Калгари). Филип Мер взима титлата на слалом, друг американец - Бил Джонсън, печели спускането, а Макс Юлен от Швейцария е шампион в гигантския слалом.

Нашият ас Попангелов стига до страхотното шесто място в слалома, като е на по-малко от половин секунда от медала. В гигантския слалом финишира 21-ви.

Култовата история от Сараево е за това как Стенмарк все пак пристига в града на 7 февруари, часове преди откриването. И хвърля в паника "агентите" на олимпийския комитет, които са в олимпийското село. Шведската суперзвезда се настанява не при атлетите, а в хотела на шефовете на МОК (на собствени разноски), ходи на партито на спортистите вечерта преди церемонията, с която стартират официално игрите, забавлява се с останалите от отбора на своята страна, пие бира и показва отлично настроение.

Но защо, нали няма право да се състезава!?

Ингемар е толкова гневен на олимпийските босове, че решава да ги извади от кожата им. Той се разхожда три дни из някои от олимпийските обекти с акредитация на американския канал CBS, за която коментира откриването. След това участва в промоционална проява на един от спонсорите си - югославска компания, а на 10 февруари се прибира у дома и продължава подготовката си за оставащите стартове от Световната купа. 

А там борбата за титлите е сериозна. Битката на Боровец, дни преди олимпийските вълнения от Сараево, връща в играта двамата "отлъчени". Стенмарк с неговата победа вече има 171 точки в генералното класиране (на 38 зад Цюрбриген), както и 95 в класацията на гигантския слалом. Младата звезда Жирардели повежда в слалома с неговия успех у нас, а в общото класиране е четвърти със 143 т.

В края на същия сезон Пирмин Цюрбриген печели Световната купа с 256 точки, на 26 пред Стенмарк и 34 пред Жирардели.

Те обаче, благодарение и на успеха си в Боровец, са първи в гигантския слалом (Ингемар събира 115 т. и бие Цюрбриген) и слалома (Жирардели със 125 т. е първи пред Стенмарк).

ВИЖТЕ УНИКАЛНАТА ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА СВЕТОВНАТА КУПА НА БОРОВЕЦ ОТ 1984 Г.

Жирардели с титлата в слалома на Боровец, 1984 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Близнаците Фил и Стив Мер, Боровец 1984 г.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg