След 0:1 от "Види" на малкото и причудливо стадионче във Фелтшут, което повече прилича на къщичка от приказки за Баба Яга, "Лудогорец" зачеркна голямата мечта и цел за сезона.

Групите в Шампионската лига вече не са на пътя на българския шампион, но с това европейската епопея не приключва.

Въпросите и отговорите около мача трябва да се задават и търсят, защото отпадането от "Види", както и това преди година от "Апоел Беер Шева" - пак на второто препятствие в турнира, доказва, че не всичко е наред в Разград.

Уточнение - "Лудогорец" не е паднал от случайни отбори, все пак говорим за шампионите на Израел (2017) и Унгария (2018). Но в никакъв случай и двата съперника не са грандове. По-скоро са средна ръка отбори, че и надолу за европейските стандарти.

А претенциите, бюджетът и натрупаните резултати в последните години, би следвало да правят и в двата случая твърд фаворит българския първенец. Неслучайно букмейкърите и преди година, и сега, нямаха съмнения, че "Лудогорец" ще продължи. И се излъгаха.

Защо се получи така? Къде са грешките? Какви са причините?

Ето опит да отговорим, като всеки е свободен да коментира и не е съгласен с изказаното мнение.

Отборът е износен и липсва свежест, изненада в играта

Да, "Лудогорец" наглед пак има класата да атакува и създава положения, но някак предвидимо. Скоростта в играта я има, но начинът на комбиниране, липсата на изненада и до болка познатите изпълнители улесняват една добре наредена и дисциплинирана защита.

И ако 9:0 срещу полуаматьорския "Крусейдърс" е заблудило някого, нека видим резултатите срещу професионални отбори през сезона:

1:0 над "Етър", 1:1 с "Берое", 0:0 и 0:1 с "Види", както и 1:0 срещу "Славия" за Суперкупата. Три гола в 5 мача, нито веднъж повече от едно попадение.

Очевидно е, че това да запазиш състава си и да няма текучество има предимства, но има и сериозни недостатъци - просто съперниците са наясно какво и как предлагаш на терена.

Опиране на стари герои, някои - вече "оловни войници"

Ако говорим за българското първенство, хора като Моци, Вандерсон и Марселиньо остават голяма класа и са звезди с репутация. Но в европейските мачове се вижда, че времето им поотмина.

Особено на румънеца, който - макар да остава лидер и душата на отбора - вече дори и физически не прилича на футболист за големи европейски двубои. 

Навиците от българските терени и нагласата към съдийството

не помагат в Европа

Категорично това е проблем. Преди година "Лудогорец" пак имаше претенции към съдиите, когато отпадна от "Апоел", ако не сте забравили. Обикновено всяка загуба в Европа в последните 2-3 години е свързана с такива. И не е чудно защо е така.

Първо - тези играчи нямат навиците да губят, обикновено не им се случва в дълги периоди у нас. Изнервя ги дори, когато изостават в резултата, губят концентрация и дисциплина, щом усетят, че нещата не се получават. Нещо, което бе отбелязано и от треньора Пауло Аутуори.

А и - особено важно: Те не знаят какво е това реферът понякога да не е благоразположен към теб.

Да си кажем честно, наред с голямата класа, "Лудогорец" има и голям съдийски комфорт у нас. Само за справка - спомнете си старта на този сезон и неотсъдената очевадна дузпа за "Етър" в 89-ата минута, която вероятно щеше да струва 2 т. на шампионите още на старта.

Когато си свикнал да те гледат с друго око, търсиш всяка възможност да извлечеш предимство от реферите и в Европа, но не се получава.

Мисиджан наистина бе изгонен пресилено, но в интерес на истината, започна да търси падания и "да пробва" съдията още от петата минута на мача. Нещо, което един неповлиян от родната действителност арбитър, не търпи.

Само един факт: Това е десети случай, в който тимът от Разград остава с 10 души в мач от евротурнирите за последните 5 сезона.

Липсата на конкуренция у нас сваля нивото

Няма как отбор, който на ходом печели 20 от 36-те си шампионатни мача у нас, да е в топ форма за европейските сблъсъци. Да, "Лудогорец" оборва тази теория редовно, но понякога просто не се получава.

Съперникът от Унгария видимо бе далеч по-концентриран и готов за битка. Мачовете в неговото първенство са точно това - едни непрестанни битки за всяка педя терен, а и там отбори, които бият с разлика всяка седмица и печелят титли с 10-15 т. аванс просто няма. 

С две думи, обобщено: "Лудогорец" ще продължи да е твърде класен за 90 процента от родните отбори, вероятно пак ще е шампион, но ако има амбиции за сериозни европейски подвизи, трябва да потърси промени.