Григор Димитров - без съмнение най-разпознаваемият българин по света в момента, се прибра у дома след сезона в тениса. Вероятно заради факта, че не се случва често, това си беше събитие.

Човекът, който завършва 2019-а като №20 в месомелачката на мъжкия тенис, бе близо до феновете си, отвори се за медиите и за няколко часа бе някак по-близък.

В останалите дни от годината го гледаме по телевизията или "общуваме" с него през социалните мрежи.

Самият той заяви, че у дома "въздухът е различен", както и аргументира факта, че опитва да капсулира живота си поне, докато е активен тенисист.

Но в петък бе различно, след като десетки се снимаха и получиха автограф от него в София, а в Хасково бяха стотици.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК МИНА ДЕНЯТ НА ГРИШО У НАС>>>

10,05 ч - Григор пристига за пресконференцията си в София

Снимка: БТА

Денят на Гришо в родината започна с пресконференция, след която бе време за снимки във фоайето на Гранд-хотел "София". Раздаде и автографи, но все пак - не бе масова истерия, защото събитието бе медийно, а не отворено за публиката.

Часове по-късно дойде и откритият урок на спортния комплес в парк Кенана в Хасково, където Dir.bg също последва най-добрия ни тенисист.

Децата и родителите бяха вече на трибуните край кортовете, когато дойде обявеният начален час - 15 ч. Григор пристигна с баща си Димитър, както и мениджъра Георги Стоименов, който движи делата около тенисиста. Закъснението бе около 25 минути заради забавяне в София по сутрешните ангажименти на звездата, но никой не мрънкаше - напротив, настроението бе като за празник в града.

"Да го видим нашето момче", "Бате Гришо"... Такива неща се чуваха сред хората, които гадаеха точно откъде ще дойде в комплекса.

Денят не бе лесен и за местните полицаи, в Хасково в същия ден бе процедурата по полагане на клетвата на новоизбраните кмет и общински съветници в града. Няколко униформени се появиха, за да се избегне евентуална истерия и напрежение около Григор.

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов

Но нямаше такава. Децата се радваха и викаха при пристигането му, пловдивчанката Мариана му подари стихотворение, изпечатано на луксозна хартия и опаковано като важна кореспонденция. Излизането от автомобила бе най-трудната част заради тълпата, която се струпа да го посрещне.

Григор бе в отлично настроение, усмихнат и видимо по-спокоен, отколкото пред медиите в София. Там личеше преценяване на всяко движение и дума, повече концентрираност и леко напрежение. В Хасково - не само заради далеч по-спортното облекло, Гришо си беше в свои води.

Нямаше я майката Мария, но стана ясно и защо - тя е у дома да готви за вечерята, както чистосърдечно призна тенисистът. Таткото обаче, както е от най-ранната възраст на Григор, не спираше да дава напътствия - как да се проведе играта с децата, къде да се застане, какво, защо... И световният №20 слушаше и изпълняваше - все пак това е човекът, направил най-много за това Димитров да стигне до елита на световната игра.

С иначе непрестанно сериозна физиономия на корта, бащата на Гришо не успя да сдържи усмивка, когато хлапетата тичаха около сина му и се радваха на автограф, снимка или някоя разменена дума.

Колко малко му трябва на едно дете, когато пред него е любимецът му?

Снимка: Павлин Даскалов

След час и половина на корта и при видимо притъмняващото небе над комплекса, Григор сложи край на тенис урока (по-скоро - направи го шефът, разбирай - таткото), след което влезе в сградата на тенис-клуба, пак следван от децата.

Подариха му плюшено мече, гостиха го с питка, окичиха го със здравец, имаше и бутилки специално вино, брандирано с неговото име от местна винарна. А той отново се радваше и грееше в усмивка.

Емоцията остава и за него - без съмнение, и за всички деца край корта в този ден. 

"Не мога да им дам съвет, защото не е ясно дали ще им помогне - каза самият тенисист. - Най-важни са тези първи години. Да тренират и да преследват мечтите си."

Ясно е, че всяко от тези български хлапета, които тренират тенис не само в Хасково, има една мечта поне към момента - да станат като Гришо.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК МИНА ДЕНЯТ НА ГРИШО У НАС>>>

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов