На 20 ноември започна най-странното световно първенство в историята, което сякаш се появява неканено и ненавреме в ежедневието ни. На старта на зимата, в нетипично ранни часове в Европа, насред сезона - като от нищото.

Освен, че е някак не на мястото си като ръкавица, поставена на грешната ръка, Мондиалът в Катар е и най-скандалният в историята.

И има друга страна, освен онази, лъскавата, със стадионите за милиарди, метролинията между отделните арени, лукса и невероятните условия за отбрани, които предлагат ВИП-зони, някои хотели и ложите.

Не, това няма да е източна приказка като от 1001 нощи.

Това е турнир, чиято история - независимо как се развие и приключи на терените и около тях, ще е завинаги напоена с кръв, корупционни схеми и противоречия, променили изцяло и играта футбол на всяко равнище.

Хронологията на скандалите.

Април 2010 г., изказване на Сеп Блатер, тогава президент на ФИФА:

"Арабският свят заслужава да има домакинство на световно първенство.

За първи път посетих Катар преди 15 години и там живееха 400 000 души. Сега са 1.6 милиона, инфраструктурата се подобрява с невероятни темпове и това е държава с огромни, неограничени възможности.

Напълно съм убеден, че могат да се справят."

13-17 септември 2010 г.

Група за инспекция на ФИФА отива в Катар и остава там четири дни, като реално вижда проектите на пет стадиона. Само един вече съществува, но е много далеч от изискванията за Мондиал. Петте проекта, плюс още три виртуални идеи за останалите арени, са представени на комисията.

По-рано същия месец други комисии отиват в Австралия и САЩ, докато такава няма в Корея и Япония - другите кандидати за Мондиал 2022. Там наскоро е имало световно първенство (2002-ра, в двете държави съвместно) и ФИФА е наясно какви са условията.

17 ноември 2010 г.

Контролен мач Аржентина - Бразилия се играе на стадиона в Доха, който е реконструиран козметично, но още не е започнала сериозната работа по това да се превърне в бижуто, което е днес. Лео Меси вкарва победния гол - 1:0, но и двата отбора се оплакват, че условията на терена са трудни. Твърде топло е, като за ноември (34 градуса). В този ден по света се играят още 47 контролни и официални мача от календара на националните отбори, включително някои решаващи. Сеп Блатер избира да е точно на този. Само 15 дни по-късно е изборът на домакин...

2 декември 2010 г.

Катар е избран да домакинства на Мондиал 2022, а Русия - на този четири години по-рано. За първото световно е изпреварена Англия, за второто - САЩ, като гласовете в 22-членния Изпълком на финалното гласуване са 14-8. Европейският вот на Мишел Платини изненадващо отива за катарците, въпреки че той открито е подкрепял кандидатурата на Щатите в месеците преди това.

Пет години по-късно "Ле Фигаро" разкрива в статия, публикувана след седмици на разследване. Никола Саркози е убедил Платини да гласува за Катар на обяд, който се е състоял в Париж четири дни преди вота. Тогавашният президент е натъртил, че "това е важно за Франция", а според изданието, причините са две:

- Qatar Airways, компанията превозвач от азиатската страна, сключва сделка и купува 50 еърбъса A320 от базата в Тулуза. Сделката носи около 18.75 милиарда долара във френската хазна.

- Компания, приближена на емира на Катар, купува Пари Сен Жермен, любимия отбор на Саркози и емблема на Париж, като от 2012-а до днес е наляла в него около 2 милиарда евро. Тези пари го превърнаха във водещ футболен гранд на Европа и марка с огромна стойност. А и в добавка, още три години по-късно, през 2015-а, медийният концерн BeIN Sports, притежаван от катарците и част от Al Jazeera, плаща 726 милиона евро за тв правата на френското първенство, което далеч не е от най-интересните в света.

Снимка: АР/БТА

Тези неща станаха известни през 2015-а.

Но още през 2011-а започнаха обвиненията и едно разследване на ФБР в САЩ, свързано с тв правата за Копа Америка на територията на Щатите, започна да разплита кълбото.

Мохамед бин Хаман, президент на Азиатската конфедерация, е раздавал подкупи (общо за около 1.5 милиона долара) на хора от ФИФА и на членове на Изпълкома. Това твърди Паедра Алмаид, избягал от Катар бивш служител на един от концерните около емира. Той показа и документи, както и косвени доказателства, че процесът на корумпиране на хората с глас за домакинството е започнал още година преди избора.

Разследване продължава близо 3 години, като през 2014-а Майкъл Гарсия, бивш сенатор от Републиканците, който е водещ сътрудник на прокуратурата в Ню Йорк, дава пред нея 42-страничен доклад с резултатите. В него има доказателства за корупционни действия, извършени от хора като вицепрезидента на ФИФА Джак Уорнър и т.н.

Това е част от лавината със скандали около ФИФА, които кулминират в отстраняването на две дузини едри ръководители на федерации, конфедерации, комисии и т.н. в световната централа.

Общо уличените са 24-ма, а разследваните все още - два пъти по толкова. Обвиненията не са свързани само с Катар, разбира се, а със серия корупционни схеми около турнири Копа Америка и Купа на Африка, домакинствата на Южна Африка, Бразилия, Русия и азиатската страна на последните четири Мондиала...

От постовете си тръгнаха Блатер и Платини - ръководили ФИФА и УЕФА, най-големите центрове на власт във футбола.

Но Катар не загуби домакинството.

Специално по темата с Мондиал 2022, проговори Фред Лун, вицепрезиден на Бахамската федерация. Той призна, че заедно с шефа му са взели по 40 000 долара в деня преди избора, по време на конгреса на ФИФА, за да дадат вота си през шефа на регионалната Кондеферация на КОНКАКАФ и той да гласува за Катар. Лун разкри, че Бин Хамам - азиатският бос, е обикалял из кулоарите на хотела и е раздавал "кафяви, дебели пликове", в които е имало фиксираната сума от 40 000 долара. На десетки, десетки хора, фактори при формирането на вота на другия ден.

Снимка: Getty images

И това е само едната страна на скандала.

Куриозно и донякъде конфузно, днес Дейвид Бекъм е едно от лицата на Катар 2022. Той грее от рекламни видеа, в които с благата си усмивка и неоспорима харизма обяснява, как това ще е световно първенство от приказките, каквото светът не е виждал. За това взе 15 милиона долара преди четири години, а ще получи още 15 в следващите четири след шампионата. Официален договор. Всеки човек си има цена, нали?

Не го съдим сурово, просто припомняме, че на онзи конгрес преди 12 години Бекъм бе начело на групата, представяща кандидатурата на Англия за Мондиал 2018. И след произнасянето на имената на Русия и Катар изглеждаше шокиран. И каза, а думите остават:

"Напълно потресени сме. Не можем да разберем мотивите тези две държави да бъдат предпочетени пред Великобритания, САЩ и Австралия, Япония, Корея... Страни, доказали уменията си да организират голямо първенство и с огромни традиции във футбола. Наистина, няма сила, която да ме накара да проумея това решение."

Явно се е намерила такава сила.

А в Катар проблемите не свършват с корупционните обвинения и скандали.

Там има огромен казус със случващото се с работниците, които са изцяло чужденци, и се трудят при непосилни условия. Системата "келафа" практически ги превръща в роби - те са собственост на работодателя-катарец, който им издава визата за работа в страната.

Мащабно разследване на International Labour Organization - световната организация за правата на трудещите се, доведе до потресаващ доклад. Само през 2020-а в Катар са загинали между 50 и 70 работници на строителни обекти, свързани с Мондиала. Според неофициални информации на медиите в Щатите, те са около 500. Ранените официално са 37 000, а тежко ранените и такива с травми, които ги оставят в нетрудоспособна ситуация, са 550.

Работа по 10-12 часа на денонощие на открито, при температури от 46-50 градуса, почти без храна и вода в работно време. Нощувки в палаткови лагери при нечовешки условия, при липсващи тоалетни и бани... Проблеми и измами със заплащането, фиксирано на 1000 реала месечно (275 долара) като минимална сума.

Докладът показва, че масово са плащани далеч по-малки суми на хора от Бангладеш, Северна Африка и най-бедните райони на Азия. На някои не е плащано с месеци, но те няма как нито да напуснат страната ("кефала" - визата и документите им са в работодателя), нито да се оплачат. Няма пред кого.

Според британския "Гардиън", за 10-те години активно и агресивно строителство на стадиони, метролиния, която ги свързва, инфраструктура около тях, цели нови градчета, които се появиха в пустинята само за Мондиала, загиналите работници са над 4000. Според документален филм, показан преди седмици от германския канал ARD, по-скоро са към 14 000. Катарците признават за около 280...

Снимка: Getty Images

Никога няма да разберем, вероятно.

В последните седмици дискусиите отново се разгоряха, особено след писмото, което ФИФА изпрати до федерациите на страните-финалисти.

То скандализира с призив "да се фокусират върху футбола, да не бъдат въвличани в политически и идеологически спорове, да уважават традициите и културата на страната-домакин и да не изнасят морални уроци".

Скандализиран, първи реагира селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал, който принципно никога не се е притеснявал да си казва мнението.

"Смешно е ФИФА да ни казва такива неща - изригна треньорът. - Кои са те, за да ни диктуват мнение? Отиваме да играем там само, защото точно ФИФА нареди да го правим. Как го казаха - "за да развиват футбола в региона". Това е една камара "л***", мен ако питате. Пълни глупости. Всичко е за пари, разбира се. Направиха всичко това за пари, а сега ни казват да си мълчим."

В Англия двама от лидерите на състава - Хари Кейн и Джордан Хендерсън, дадоха големи интервюта по темата. И се обединиха - проблемите са ясни, но вече е твърде късно за каквито и да е било действия.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп коментира пред "Sky" темата и каза:

"Ние, футболните хора, но най-вече вие, журналистите, сме виновни за това. Трябваше да говорим и да вдигаме шум по тази тема преди 12 години, а не в дните преди турнира, когато вече сме пред свършен факт. Разбира се, че е скандално да има Мондиал точно там."

Датската федерация и производителят на екипите за отбора "Hummels" пуснаха специална фланелка за световното, на която емблемата на компанията и тази на федерацията едва се виждат, като скрити са.

Причината - това е протестът им, не искат да бъдат асоциирани с турнира в Катар.

Външният министър на страната-домакин шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани реагира с думите:

"Това, което се говори за страната ни и организацията на турнира, е лицемерно. Всички изведнъж забравиха какво постигна Катар, за да направи едно страхотно първенство.

Реалността е, че светът чака събитието с огромно нетърпение и усмивка, а 97 процента от билетите са разпродадени. За щастие малцинството от хората, които не спират да ни атакуват с лицемерните си обвинения, няма да постигнат нищо."

Така е - Мондиал ще има.

Започва след 12 дни и е сигурно, че щом мачовете стартират, футболът ще измести всичко останало. Така е откакто има световни първенства.

Но не бива да се забравя предисторията на най-скандалното от тях.

Снимка: Getty Images