Беше даден старт на Зимните Олимпийски игри в Пекин с Церемонията по откриването, която продължи около 2 часа и 30 минути.

Събитието се проведе на Националния стадион, който е известен още като "Птичето гнездо".

Днес Пекин стана първият град, който приема както лятна, така и зимна Олимпиада. Тя започва официално и ще завърши на 20 февруари.

Ще се състезават общо 2900 атлети от 90 национални олимпийски комитети в 15 дисциплини и 109 спортни събития.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ОТКРИВАНЕТО >>>

Снимка: AP/БТА

Церемонията започна с видео, в което е представен лунния календар на Китай, а след това десетки танцьори направиха шоу със символиката, че пролетта скоро идва. 

На публиката бяха представени и двете най-важни официални лица - президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Последва издигането на китайския флаг и химнът на страната прозвуча.

Организаторите след това превърнаха голямата китайска Жълта река в леден клуб и върху него бяха припомнени всички предишни 23 издания на зимните олимпиади. Издигнати бяха и големите олимпийски кръга.

Снимка: Getty Images

В 14:18 часа дойде и времето за дефилирането на нациите, като по традиция Гърция излезе първа, а след това бе време за всички останали според китайската азбука. България бе 55-та в списъка от общо 90 нации. Новите страни в него са Хаити и Саудитска Арабия.

Радослав Янков и Мария Здравкова изведоха нашата делегация, носейки флага, като общо 12 души представиха страната ни.

След дефилето на държавите на сцената излязоха 91 млади момичета, които държаха снежинки с имената на държавите-участници. Всички снежинки се събраха в една като символ и призив за обединение и хармония.

Последва видео с емоциите на хората пред телевизионните екрани, които живеят заедно със спортните събития. То завърши с посланието "във всяко издигане, всяко падане и всяка победа ние сме заедно".

Дойде и времето за думи от президента на Мок Томас Бах:

На всички мои китайски приятели - честита нова година! Това е годината на тигъра и тя е олимпийска. И двете неща са символ на амбиция, кураж и сила. Благодарение на тази амбиция Китай е домакин на Олимпиада. 3 милиона души са ангажирани със зимните спортове и това открива нова ера в глобалното им развитие. Ще се увеличи броя на практикуващите до нови равнища - ще се възползва любителите на зимните спортове по целия свят.

Отбелязваме тази нова страница в спортната история благодарение на нашите любезни домакини. Благодарим на китайците, че ни приема толкова топло. Специални благодарности към нашите доброволстви. Карате ни да се чувстваме у дома от първия ден, в който пристигнахме. За съжаление пандемията все още е реалност. Именно заради това нашата признателност към организационния комитет, властите и всички китайци е още по-дълбока.

Благодаря ви, че направихте възможно провеждането на Игрите и го правите по безопасен за всички нас начин. Ние сме тук благодарение на безбройните медицински работници, доктори и учени. Благодаря за изключителните усилия и солидарност. Нашите мисли са насочени към всички спортисти, които заради пандемията не реализираха олимпийската си мечта. Олимпийската сцена е готова и всички спортисти тук стигат до момента, за който са копнели. С чудесни съоръжения и подкрепяни от стотици нови фенове. В следващите две седмици ще се състезавате помежду си за най-високата награда, но ще живеете в мир заедно под един покрив в олимпийското село. Няма да има дискриминация. В нашия крехък свят, в който конфликтите и липсата на доверие се увеличават, ние ще покажем, че може спортни съперници да живеят в мир и уважение.

Президентът на Китай Си Дзинпин изрече думите "Обявявам Олимпийските игри в Пекин през 2022-а за открити", като те бяха последвани от страхотна заря над стадиона.

Дойде време и за олимпийския химн, който беше изпълнен от женски детски хор, а редом до китайския флаг бе издигнат и олимпийският.